Štátny tajomník Ivan Ivančin: Podporujeme prijatie všeobecného smerovania k aktu o gigabitovej infraštruktúre

NETKY.SK • 6 December 2023, 12:00 • 2 min
Štátny tajomník Ivan Ivančin: Podporujeme prijatie všeobecného smerovania k aktu o gigabitovej infraštruktúre

BRUSEL - V Bruseli sa včera uskutočnilo zasadnutie ministrov Rady Európskej Únie pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (Rada TTE), na ktorom Slovensko reprezentoval štátny tajomník MIRRI SR Ivan Ivančin. Hlavnou témou zasadnutia bola kľúčová regulačná iniciatíva, Akt o gigabitovej infraštruktúre (GIA).

slovakia

left justify in out

„Predložený návrh predsedníctva považujeme teraz za pružnejší, zohľadňuje pripomienky členských štátov a prakticky posilňuje ich flexibilitu. Napriek zmene právnej formy nástroja oceňujeme práve flexibilitu pre členské štáty v podobe minimálnej harmonizácie, ktorá umožňuje stanoviť prísnejšie a podrobnejšie pravidlá než sú tie, ktoré sú stanovené v nariadení. Oceňujeme doplnenie a jasnosť čl. 5, podľa ktorého sa koordinácia stavebných prác vzťahuje na všetky hospodárske subjekty. Preto by sme chceli vyjadriť podporu prijatiu všeobecného smerovania a začatiu rokovaní s Európskym parlamentom,“ uviedol štátny tajomník MIRRI SR Ivan Ivančin.

Cieľom smernice (Broadband Cost Reduction Directive - BCRD) o znižovaní nákladov na širokopásmové pripojenie na internet je uľahčiť a stimulovať zavádzanie vysokorýchlostných elektronických komunikačných sietí. S rastúcim dôrazom na digitalizáciu a inovácie by revízia smernice mala prispieť k zlepšeniu pokrytia internetovým pripojením v obciach a verejnej správe. Snaha o zníženie týchto nákladov môže zvýšiť záujem poskytovateľov o investície do vidieckych oblastí. Tým sa môže zvýšiť dostupnosť rýchleho internetu v odľahlých a menej obývaných oblastiach, kde je inak náročné dosiahnuť dostatočné pokrytie.

 

Ďalšie návrhy, ktoré súvisia s technologickou suverenitou Slovenskej republiky, budeme podporovať. Ide o návrhy ku kybernetickej solidaritekybernetickej odolnosti ako aj nariadenie o elektronickej peňaženke EÚ občana, ktorú bude využívať na verejné a súkromné služby online aj offline v celej EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MIRRI SR, Foto: Tlačový odbor MIRRI SR (na titulnej foto sú zľava: Anton Jelenčiak, Marek Čanecký, Ivan Ivančin, Mária Malová, Anton Smitka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies