Ministerstvo práce vytvorilo k reforme posudkovej činnosti pracovnú skupinu

NETKY.SK • 31 August 2023, 13:30 • 2 min
Ministerstvo práce vytvorilo k reforme posudkovej činnosti pracovnú skupinu

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pracuje na plnení záväzkov na zmenu starostlivosti o ľudí so zdravotným znevýhodnením, dlhodobo chorých a seniorov plynúci z Plánu obnovy a odolnosti. Súčasťou naplnenia tohto cieľa je reforma posudkovej činnosti, za ktorú zodpovedá rezort práce.

slovakia

left justify in out

Výsledkom pripravovaných zmien bude jednotný a efektívny posudkový systém, v ktorom budú posudzovanie vykonávať iba Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, a to podľa jednotnej metodiky. Posudzovanie komplexne zhodnotí potreby človeka s ohľadom na zdravotný stav aj sociálny rozmer osoby so zdravotným postihnutím.
 
Na prípravu legislatívnych zmien vytvorilo ministerstvo pracovnú skupinu, na ktorej participujú všetky relevantné subjekty. V priebehu septembra bude návrh legislatívnych úprav predstavený širokej verejnosti.
    
K návrhu reformy posudkovej činnosti vznikla pracovná skupina, ktorú tvoria členovia vrátane zástupcov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, reprezentantov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, posudkoví lekári, zástupcovia Úradu komisára pre osoby so zdravotným znevýhodnením, predstavitelia Rady vlády Slovenskej republiky pre osoby so zdravotným postihnutím, zástupcovia Únie miest Slovenska, Združenia miest a obcí Slovenska aj Združenia samosprávnych krajov SK 8 a ďalší členovia z viacerých asociácií, komôr a platforiem.
 
Vyše 30-členná pracovná skupina sa podieľa na príprave jednotlivých dokumentov a pripomienkuje návrhy legislatívnych úprav, ktoré majú byť v priebehu septembra predstavené širokej verejnosti prostredníctvom medzirezortného pripomienkového konania.
 
Pracovnej skupine predchádzali odborné stretnutia zamestnancov rezortu práce, ústredia práce a posudkových lekárov, ktorí vytvorili návrh jednotnej metodiky posudkovej činnosti. Materiály boli zaslané členom pracovnej skupiny, s ktorými o jednotlivých materiáloch diskutujeme a pripomienky zapracovávame. Participáciou chceme docieliť efektívny posudkový systém, v ktorom bude osoba so zdravotným postihnutím v centre pozornosti,“ približuje Ján Gabura, generálny riaditeľ sekcie sociálnej politiky na ministerstve práce.
 
Reforma posudkovej činnosti je súčasťou nevyhnutných zmien a investícií v súlade s reformou dlhodobej starostlivosti na Slovensku. Tá je naviazaná na Plán obnovy a odolnosti SR v rámci Komponentu 13: Dostupná a kvalitná dlhodobá sociálno – zdravotná starostlivosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies