Dokumentárnu snímku Diera v hlave uvedú na festivaloch v Rakúsku a Nemecku

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 9:51 • 2 min
Dokumentárnu snímku Diera v hlave uvedú na festivaloch v Rakúsku a Nemecku

BRATISLAVA - Slovensko-českú dokumentárnu snímku Diera v hlave (2016) Roberta Kirchhoffa uvedú na filmových festivaloch v Rakúsku a Nemecku.

slovakia

left justify in out

Film o holokauste Rómov a Sinti počas druhej svetovej vojny si budú môcť pozrieť návštevníci a návštevníčky Crossing Europe Film Festivalu v Linzi, ktorý sa bude konať v dňoch 25. až 30. apríla, a festivalu goEast v nemeckom Wiesbadene. Ten sa začne 26. apríla a potrvá do 2. mája.

 

"Sme radi, že má o film záujem aj zahraničie, zvlášť, keď ide o takto zamerané festivaly, ktoré majú potenciál prilákať divákov, ktorých takéto témy zaujímajú. Je vždy prínosné, ak je režisér prítomný na premietaní aj osobne, pripravený reagovať na otázky z publika. Diskusie dávajú filmu pridanú hodnotu," vyjadrila sa producentka filmu Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti Hitchhiker Cinema.

V rámci 14. ročníka Crossing Europe, ktorý sa venuje súčasným a sociálno-politickým autorským filmom európskych tvorcov, premietnu Dieru v hlave 26. a 27. apríla. Organizátori v rámci podujatia ponúknu približne 160 hraných aj dokumentárnych snímok. Spomínaný film sa bude v súťažnej sekcii uchádzať o cenu pre najlepší dokumentárny film. Kirchhoffovu tvorbu na menovanom podujatí uviedli už viackrát. V roku 2004 na festivale premietli jeho film Hej Slováci! a v roku 2013 si odniesol Crossing Europe Social Awarenes Award - Special Mention za snímku Kauza Cervanová.

Na goEast, ktorý sa venuje stredoeurópskej a východoeurópskej tvorbe, menovaný dokument predstavia 29. apríla. Snímku uvedú v rámci sekcie Oppose Othering!. Na podujatí, ktoré sa tiež bude venovať spoločensko-politickým otázkam, si budú môcť návštevníci a návštevníčky pozrieť približne 140 celovečerných, krátkometrážnych a dokumentárnych filmov.

Dieru v hlave si záujemcovia môžu pozrieť aj na festivale Finále v českej Plzni, vo viacerých kinách na Slovensku a v júni ho uvedú aj v rámci košického Art Film Festu. Snímku už premietli aj na medzinárodných filmových festivaloch v Jihlave, Lipsku, Solúne, Terste a na festivale Jeden svet vo viacerých mestách v Českej republike.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona