Luxembursko sa stáva prvou krajinou sveta s bezplatnou MHD

NETKY.SK • 28 Február 2020, 16:18 • 2 min
Luxembursko sa stáva prvou krajinou sveta s bezplatnou MHD

LUXEMBURG - Už od zajtrajšieho dňa sa Luxembursko stane krajinou, kde sa budú môcť jeho obyvatelia odviezť mestskou hromadnou dopravou úplne zadarmo.

slovakia

left justify in out

Prvá krajina na svete 

Luxembursko v sobotu spustí bezplatnú verejnú dopravu. Stane sa tak prvou krajinou na svete, kde bude preprava v autobusoch, vlakoch a električkách úplne bezplatná.

 

 

Nielen pre obyvateľov hlavného mesta 

Luxemburský minister dopravy Francois Bausch na tlačovej konferencii vyhlásil, že z tejto iniciatívy nebudú profitovať iba obyvatelia veľkovojvodstva. Bausch dúfa, že z bezplatnej verejnej dopravy bude mať osoh aj 214 000 ľudí, ktorí denne dochádzajú do Luxemburska za prácou.

 

Cezhraničné spoje

Tamojšie úrady spolupracujú so železničnými spoločnosťami vo Francúzsku, Belgicku a Nemecku na tom, aby sa zo všetkých predaných lístkov strhávala čiastka za prepravu na území Luxemburska.

 

img

 

Pokus v Estónsku

S bezplatnou verejnou dopravou experimentovalo už množstvo európskych miest. Prvým bola estónska metropola Tallinn, ktorá zaviedla verejnú dopravu zdarma v roku 2013. Tento krok viedol k 10% zvýšeniu počtu pasažierov. Luxembursko je však prvou krajinou, ktorá zavedie bezplatnú verejnú dopravu celoplošne.

 

img

 

Spoplatnená len prvá trieda 

Zatiaľ čo cestujúci vo vozňoch prvej triedy budú musieť aj naďalej za lístok zaplatiť — rovnako ako sa bude musieť platiť aj za mesačné alebo ročné lístky —, verejná doprava zdarma sa bude vzťahovať na vozne druhej triedy a celú autobusovú i električkovú sieť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies