Energetické regulačné orgány sa zhromaždili s úmyslom posilniť dostupnosť elektrickej energie v Afrike

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 16:00 • 2 min
Energetické regulačné orgány sa zhromaždili s úmyslom posilniť dostupnosť elektrickej energie v Afrike

Energetické regulačné orgány z celej Afriky začali v stredu 14. marca v hlavnom meste Kene Nairobi dvojdňové stretnutie, na ktorom diskutovali o spôsoboch prístupu k elektrickej energii v regióne.

slovakia

left justify in out

Na seminári Africkej rozvojovej banky (AfDB) o elektrickej energii sa stretli regulátori elektrickej energie z 21 afrických krajín severnej, východnej a južnej Afriky, aby diskutovali o spôsoboch, ako znížiť percento obyvateľstva bez prístupu k elektrickej energii.

Výkonný riaditeľ Regionálneho združenia energetických regulátorov východnej a južnej Afriky Mohamedain Seif ElNasr uviedol, že viac ako 300 miliónov ľudí v regióne nie je pripojených na národnú elektrickú sieť. "Musíme využiť bohaté geotermálne, solárne a veterné zdroje, aby sme umožnili domácnostiam a podnikom využívať elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov," povedal ElNasr.

Zároveň poznamenal, že harmonizované zákony a predpisy v oblasti elektrickej energie umožnia obchodovanie s elektrickou energiou medzi krajinami s prebytkom výroby a krajinami s deficitom, čo povedie k zvýšeniu prístupu k spoľahlivej elektrickej energii v celej Afrike.

Hlavný energetický ekonóm AfDB Solomon Sarpong uviedol, že africké krajiny by mali spolupracovať pri rozvoji svojich kapacít na výrobu elektrickej energie vzhľadom na to, že niektoré zelené zdroje energie majú cezhraničný charakter. Navrhol, aby sa krajiny snažili prilákať súkromné investície do energetického sektora s cieľom zvýšiť verejné zdroje pri využívaní obnoviteľných zdrojov energie.

Hlavný analytik pre výskum a politiku v kenskom Energetickom a ropnom regulačnom úrade Lee Okombe uviedol, že Afrika napriek bohatým zdrojom energie zaostáva v prístupe k elektrickej energii za zvyškom sveta.

Zároveň dodal, že jednou z možností, ako znížiť rozdiel v počte obyvateľov bez prístupu k elektrickej energii, je harmonizácia taríf za elektrinu v celej Afrike, ktorá podporí hospodársku súťaž v obchode s energiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies