Slovinská superhviezda Luka Dončič si podmaňuje celú NBA

NETKY.SK • 25 November 2019, 18:55 • 2 min
Slovinská superhviezda Luka Dončič si podmaňuje celú NBA

Súčasná NBA už nie je len o amerických superhviezdach. Minulý ročník najlepšej basketbalovej ligy sveta dal všetkým kritikom jasne najavo, že basketbal vedia hrať na svetovej úrovni aj hráči, ktorí nepochádzajú z USA alebo Kanady.

slovakia

left justify in out

Je jasné, že mená ako LeBron James, Stephen Curry, James Harden, Kevin Durant či Kyrie Irving robia v každom zápase na palubovke neskutočné veci. Ich hra sa mení, stále sa snažia obranu súpera niečím prekvapiť a presne preto sa na ich zápasy chodia pozerať milióny fanúšikov. Všetko sú to navyše Američania a USA bolo vždy považované za top krajinu v basketbale.

 

img

 

Stephen Curry si však zlomil ruku a Kevin Durant absolvoval ešte v lete operáciu, ktorá ho zrejme vyradí na celú sezónu. LeBron je s Lakers na čele Západnej konferencie, avšak u neho to bola len otázka času, kedy si na nové prostredie zvykne, minulý rok prišiel do LA z Clevelandu. Harden opäť po roku útočí na cenu MVP, no jeho najväčším problémom je obrana. Kyrie predvádza s Nets veľmi dobré a stabilné výkony, no sú siedmi v lige s bilanciou 8 výhier a 8 prehier.

 

img

 

Momentálne sa však veci majú tak, že popri nestarnúcemu LeBronovi sú najlepšími hráčmi ligy Grék a Slovinec. Meno Giannis Antetokoumpo sa v minulom roku zapísalo hrubými písmenami do dejín NBA. Hráč Milwaukee Bucks sa stal totiž po prvýkrát v histórii MVP (najužitočnejším hráčom celej sezóny). Okrem toho sa stal aj prvým Grékom, ktorému sa to kedy podarilo. Tento rok je Giannis možno ešte v lepšej forme, no má tu vážnu konkurenciu v podobe hráča, ktorý prišiel do USA len pred rokom.

 

img

 

Kto sleduje NBA, nemohlo mu ujsť, čo stvára Luka Dončič pomaly v každom zápase. Tento slovinský basketbalista prišiel na kanadsko-americké palubovky len pred rokom a hneď získal aj ocenenie nováčik roku. Treba však poznamenať, že Luka hrával v rokoch 2015 až 2018 za jeden z najlepších basketbalových klubov Európy, ktorý patrí aj k pravidelným účastníkom Euroligy, španielsky Real Madrid.  

 

img

 

V Európe sa mu nesmierne darilo. V sezóne 2017/2018 sa stal dokonca najlepším hráčom (MVP), lenže ako každého profesionálneho basketbalistu tak aj jeho, lákala zámorská NBA. Mnohí ho od tohto odrádzali a vraveli, že americký štýl je založený na iných prvkoch ako európsky, že sa v USA nepresadí a jeho výkonnosť klesne.

 

img

 

Dňa 21. júna 2019 si Luku Dončiča vybrala v prvom kole ako trojku draftu Atlanta Hawks. Jej dres si však nikdy neobliekol. Medzi Atlantou a Dallasom totiž ešte v predchádzajúcej sezóne prebehla výmena, súčasťou ktorej boli aj voľby draftu. Dallas spravil riskantný ťah a viacerí mu to aj vyčítali. Dončič nemohol svoje kvality predviesť ani v predsezónnej "Summer League", kde proti sebe síce hrajú oficiálne tímy, lenže zložené z nováčikov. pretože Real Madrid s ním rozviazal zmluvu príliš neskoro a v rámci tohto turnaja nemohol Luka nastúpiť.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The @mgmresortsintl #NBASummer League Championship Game is set! @memgrizz // @Timberwolves Be in the building!

Príspevok, ktorý zdieľa NBA Summer League (@nbasummerleague),

 

Lukov prvý zápas za Atlantikom bol preto súčasne aj vstupom Dallasu Mavericks do novej sezóny 2018/2019. Tá sa napokon medzi nováčikmi vykryštalizovala do súboja Younga a Dončiča, dvoch hráčov, ktorí menili svoje pôsobisko ešte pred začiatkom sezóny. Atlanta a Dallas sa nakoniec rozhodli správne, pretože obaja hráči patrili k hlavným oporám svojich tímov. Najlepším nováčikom sa však mohol stať len jeden, a to bol práve Luka Dončič.

 

img

 

V tejto sezóne to so slovinským basketbalistom vyzerá ešte lepšie. V NBA sa odohrali 2 mesiace a Luka sa už stihol stať najmladším hráčom ligy, ktorému sa podarilo zaznamenať v dvoch po sebe idúcich zápasoch triple-double s minimálne 35 alebo 25 bodmi na zápas. Okrem toho je to prvý hráč NBA, ktorý zaznamenal najmenej 29 bodov, 15 asistencii a 13 doskokov v dvoch zápasoch v rade. Fenomenálna je najmä jeho streľba za tri - "step back and shoot" (krok späť a streľba), je v podstate nebrániteľná. Dončič je dokonca len druhým hráčom Dallasu Mavericks, ktorý dokázal zaznamenať minimálne 15 asistencii v dvoch po sebe idúcich zápasoch. Tým prvým bol legenda Jason Kidd. 

 

 

Dončičove štatistiky na zápas sú úchvatné – 26 bodov, 10 nahrávok, 8 doskokov a 4-krát získanie lopty od súpera. Pritom sa tu bavíme o rozohrávačovi. Basketbalová legenda Tracy McGrady sa v relácii pre ESPN vyjadril, že "teraz, keď je Curry zranený (zlomená ruka) a aj popri tom čo predvádza Kyrie Irving v Brooklyne, si myslím, že Luka Dončič je momentálne najlepším rozohrávačom ligy. Nie je najrýchlejší ani najsilnejší, ale pri svojich individuálnych kvalitách a v hre ktorú odvádza pre tím je n svoj vek neskutočný. Luka, Giannis a LeBron sú moje tipy na tohtoročné MVP."

 

 

Pokiaľ to Lukovi pôjde takto celú sezónu, môže sa stať po nováčikovi roku aj najlepším hráčom NBA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies