Donald Trump sa vyjadril, že stav americkej ekonomiky je závideniahodný

NETKY.SK • 6 Február 2019, 07:29 • 2 min
Donald Trump sa vyjadril, že stav americkej ekonomiky je závideniahodný

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok v prejave o stave Únie v Kongrese pochválil úroveň ekonomiky, vyzdvihol nízku nezamestnanosť a ocenil sporný program znižovania daní aj snahy o dereguláciu.

slovakia

left justify in out

"Amerika vyhráva každý jeden deň," povedal Trump a vyvolal tým nadšené hlasné reakcie členov svojej Republikánskej strany. "Stav našej únie je silný," dodal a kongresmani začali skandovať "U-S-A, U-S-A". Mnohí demokrati, Trumpovi rivali, však nejasali - ani desiatky zákonodarkýň, ktoré prišli v bielom oblečení na počesť sufražetiek, bojovníčok za hlasovacie a politické práva žien.

 

img

 

"Naša krajina pulzuje životom a naša ekonomika prekvitá ako nikdy predtým. Naša ekonomika je predmetom závisti celého sveta, naša armáda je najmocnejšia na zemi, a to zďaleka," povedal americký prezident. Dodal, že "jediné, čo môže ekonomiku zastaviť, sú šialené vojny, politika alebo absurdné stranícke vyšetrovania". Veľkú časť svojho prejavu venoval Trump kritike ilegálneho prisťahovalectva a vyhlásil, že škodí pracujúcej triede.

 

Trump doplnil, že na hranici s Mexikom je stav "bezvládia", kde sa nerešpektujú zákony, a tamojšiu situáciu označil za "krízu". Ilegálnej migrácii pripísal vinu za zločinnosť, vrátane vrážd a pašovania drog.

 

Šéf Bieleho domu varoval Kongres, že na schválenie rozpočtu, teda aj financií na fungovanie federálnej vlády, zostáva už len desať dní. Nedávne čiastočné pozastavenie financovania federálnej vlády, takzvaný shutdown, trval vyše mesiaca a bol tak najdlhším v histórii USA.

Shutdown nastal preto, že Trump žiadal peniaze na výstavbu múru popri hranici USA s Mexikom, ale demokrati mu ich odmietli schváliť.

Trump v prejave žiadal republikánov aj demokratov, aby "spojili sily" a riešili "naliehavú národnú krízu". "Kongres má desať dní na to, aby schválil návrh zákona, ktorý zaručí peniaze našej vláde, ochráni našu domovinu a zaistí našu veľmi nebezpečnú južnú hranicu," vysvetľoval Trump ešte pred vypršaním lehoty 15. februára. Kritici však spochybňujú nebezpečenstvo na spomínanej hranici.

 

Americký líder sa nezmienil o vyhlásení stavu núdze na hranici, ktorým sa vyhrážal, ak demokrati v Kongrese nevyhovejú jeho žiadosti o miliardy dolárov na výstavbu múru popri južnej hranici. Trump v prejave povedal, že "zákonodarcovia majú morálnu povinnosť vytvoriť taký prisťahovalecký systém, ktorý ochráni životy a pracovné miesta našich občanov". Demokrati sú proti výstavbe Trumpovho múru, lebo ho pokladajú za nemorálny a nepotrebný.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies