REPORTÁŽ Minister diplomacie očakáva, že Bidenova administratíva zlepší vzťahy medzi USA a EÚ. Potvrdil aj úmrtie Slovenky na Bali

NETKY.SK • 20 Január 2021, 15:59 • 2 min
REPORTÁŽ Minister diplomacie očakáva, že Bidenova administratíva zlepší vzťahy medzi USA a EÚ. Potvrdil aj úmrtie Slovenky na Bali

BRATISLAVA – Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) očakáva po nástupe novej americkej administratívy výrazné zlepšenie vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a USA. Taktiež potvrdil úmrtie Slovenky na Bali.

slovakia

left justify in out

Slovensko má podľa neho porozumenie pre úsilie nového amerického prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej sústrediť sa na domácu agendu a predovšetkým na prekonanie polarizácie v americkej spoločnosti.

 

Obnoví sa úzka spolupráca medzi USA a EÚ?
Korčok tiež zdôraznil, že v poslednom období sa vzťahy medzi USA a EÚ nevyvíjali dobre. „V ostatnom období, nielen počas prezidenta Trumpa, sa USA a Európa vzájomne vzďaľovali. Žiť vo svojich svetoch môžeme, ale máme spoločnú zodpovednosť za to, ako svet vyzerá. Tu si nemôže ani Európa ani Spojené štáty dovoliť vzájomné napätie medzi sebou,“ dodal.

 

 

Šéf slovenskej diplomacie zároveň privítal, že nová americká administratíva už teraz avizuje záujem o úzky dialóg s EÚ. Minister na záver doplnil štyri najdôležitejšie oblasti spolupráce medzi USA a EÚ, ktoré očakáva.

 

Prvou je oblasť ekonomiky a obchodu a druhou je zodpovednosť voči klíme. Preto Korčok víta návrat USA do klimatickej dohody. Treťou dôležitou oblasťou je podľa neho bezpečnosť a obrana. 

 

„Napokon spolu so Spojenými štátmi chceme vytvárať partnerstvo vo vzťahoch voči Číne,“ uzavrel.

 

Prečítajte si tiež: Ako prebehne Bidenova inaugurácia? Slávnostný ceremoniál nepoznačila iba pandémia, ale aj Trump

 

Zavraždená žena na Bali bola Slovenka

Šéf rezortu diplomacie tiež potvrdil úmrtie slovenskej občianky na indonézskom ostrove Bali. Slovenka sa podľa medializovaných informácií stala obeťou vraždy.

 

Korčok ubezpečil, že rezort v tejto veci koná v súčinnosti s rodinou. "Urobíme všetko, čo sa dá, je nám to úprimne ľúto," komentoval s tým, že viac vzhľadom na rodinu i ochranu osobných údajov nemôže povedať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Bali zavraždili mladú Slovenku

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies