Dobrá správa: Pozastavená vakcína na koronavírus má opäť zelenú

NETKY.SK • 14 September 2020, 11:17 • 2 min
Dobrá správa: Pozastavená vakcína na koronavírus má opäť zelenú

Britská firma AstraZeneca obnovuje klinické testy svojej vakcíny proti koronavírusu, ktorú vyvíja spoločne s vedcami z Oxfordskej univerzity. Informuje o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spoločnosť získala potvrdenie od liekovej agentúry MHRA, že je pokračovanie v testoch bezpečné.

 

Zástupcovia Oxfordskej univerzity uviedli, že pri rozsiahlych testoch, ako je tento, sa "dá očakávať, že niektorým účastníkom sa urobí zle a každý takýto prípad musí byť starostlivo vyhodnotený". Počas testov dostalo vakcínu 18 000 ľudí.

 

AstraZeneca v stredu oznámila, že testy dobrovoľne a podľa štandardného postupu pozastavila, pretože u jedného z ich účastníkov sa prejavili nevysvetliteľné zdravotné problémy.

 

Hovorca firmy dnes podľa agentúry AP uviedol, že pri jednej z účastníčok štúdie sa objavili prejavy závažných neurologických problémov. 

 

Agentúra Reuters už skôr uviedla, že spoločnosť AstraZeneca získala od radu štátov ochranu pred právnymi následkami vedľajších účinkov ich vakcíny proti koronavírusu.

 

 

Testy vakcíny prerušili po nepriaznivej reakcii jedného z účastníkov

 

Štáty sa zaviazali, že firme preplatia odškodnenie, ktoré budú musieť prípadne poškodeným poskytnúť. Výrobcovia liečiv sú v súčasnej pandemickej situácii nútení vyvinúť vakcínu na Covid-19 v zrýchlenom režime, celý proces vývoja a testovania vakcín pritom bežne trvá až 10 rokov. 

 

Začala sa tretia fáza testovania ďalšej vakcíny proti koronavírusu

 

Klinická štúdia tejto vakcíny sa koná na niekoľkých miestach, okrem Británie to je tiež v Spojených štátoch, Brazílii a Juhoafrickej republike. Testovania sa dokopy zúčastňuje 30 000 ľudí.

 

To, že sú klinické testy nových liekov z rôznych dôvodov prerušované, je bežná vec, pripomína AP. V prípade vakcíny vyvíjanej spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou sa tak stalo na niekoľko dní už v júli, kedy sa u jedného z účastníkov objavili závažné neurologické problémy. Ukázalo sa, že išlo o dovtedy neodhalený prípad roztrúsenej sklerózy, ktorý s vakcínou nijako nesúvisel.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk.  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies