Osobnosti svetovej politiky reagujú na smrť princa Filipa

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 21:26 • 2 min
Osobnosti svetovej politiky reagujú na smrť princa Filipa

Manžel kráľovnej Alžbety II. Vojvoda z Edinburghu zomrel vo veku 99 rokov. Naposledy vydýchol v piatok ráno na hrade Windsor. Na jeho úmrtie reagovalo viacero osobností z politiky aj iných oblastí spoločenského života.

slovakia

left justify in out

Britský premiér 

"Princ Filip si zaslúžil náklonnosť generácií tu v Spojenom kráľovstve, naprieč Spoločenstvom národov a po celom svete," vyhlásil britský premiér Boris Johnson, ktorý podľa svojich slov prijal správu o jeho úmrtí s "veľkým smútkom".

 

img

 

Predseda britskej vlády vyzdvihol rolu vojvodu z Edinburghu ako najdlhšie slúžiaceho životného partnera britského panovníka v histórii a pripomenul, že bol jeden z posledných žijúcich ľudí, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne. Princ Filip "pomáhal riadiť kráľovskú rodinu a monarchiu tak, aby zostala inštitúciou, ktorá je nepochybne nevyhnutná pre rovnováhu a šťastie nášho národného života," vyjadril sa tiež Johnson.

 

Labouristi v Británii 
Líder labouristov Keir Starmer úmrtie manžela kráľovnej komentoval s tým, že Spojené kráľovstvo prišlo o mimoriadneho verejného predstaviteľa, ktorého si budú pamätať pre jeho "mimoriadny záväzok a oddanosť kráľovnej".

 

Škóti 

Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová sa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyjadrila, že ju správa o úmrtí vojvodu z Edinburghu "zarmútila" a kráľovnej a jej rodine vyjadrila "hlbokú sústrasť v mene celej vlády a škótskeho ľudu".

 


"Stále uprednostňoval záujmy ostatných pred svojimi, a tým poskytol vynikajúci príklad kresťanskej služby," vyjadril sa o princovi Filipovi arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

"Princ Filip bol úžasným priateľom našej rodiny po mnohé roky, vzťah, ktorý si hlboko ceníme. Jeho služba jeho krajine zostane inšpiráciou pre nás všetkých," vyhlásil švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv.

Holandská kráľovská rodina spomína na princa Filipa s veľkou úctou. "Svoj dlhý život venoval službe britskému ľudu a jeho mnohým povinnostiam a záväzkom. Jeho živá osobnosť urobila nezmazateľný dojem," uvádza vo vyhlásení.

 

Austráliu Filip miloval 

Podľa austrálskeho premiéra Scotta Morrisona vojvoda z Edinburghu "zosobňoval generáciu, ktorú už nikdy neuvidíme“. Vo svojom vyhlásení pripomenul, že princ navštívil Austráliu pri viac ako 20 príležitostiach a bol patrónom alebo predsedom takmer 50 austrálskych organizácií.

 

img

 

"Austrálčania posielajú našu lásku a hlbokú sústrasť jej veličenstvu a celej kráľovskej rodine. Rodina Spoločenstva národov sa spája v smútku a vďakyvzdaní za stratu a život princa Filipa," uviedol tiež.

"Princ Filip, človek s veľkým odhodlaním a presvedčením, ktorý bol motivovaný zmyslom pre povinnosť voči ostatným, veľmi prispel k spoločenskej štruktúre našej krajiny. Na princa Filipa sa bude spomínať ako na vyznamenaného námorného dôstojníka, oddaného filantropa a konštantu v živote kráľovnej Alžbety II.," napísal na Twitteri kanadský premiér Justin Trudeau s tým, že v čase tejto veľkej straty všetci Kanaďania myslia na kráľovnú a kráľovskú rodinu.

 


Maltský premiér Robert Abela, povedal, že je "naozaj zarmútený stratou princa Filipa, ktorý z Malty urobil svoj domov a často sa sem vracal. Náš ľud si bude navždy vážiť jeho pamiatku“.

 

Vyjadrila sa aj Európska únia 
"Som smutná zo správy o úmrtí jeho kráľovskej výsosti princa Filipa. Rada by som v tento veľmi smutný deň vyjadrila moju úprimnú sústrasť jej veličenstvu Kráľovnej, kráľovskej rodine a ľudu Spojeného kráľovstva," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 

 

Bývalý americký prezident 
"Spojené kráľovstvo reprezentoval s dôstojnosťou a panovníčke priniesol neobmedzenú silu a podporu. S Laurou sme šťastní, že sme si mohli užiť šarm a dôvtip jeho spoločnosti a vieme, ako veľmi bude chýbať," zaspomínal na princa Filipa bývalý americký prezident George W. Bush.

Ruský prezident Vladimir Putin v telegrame kráľovnej Alžbete II., podľa tlačovej služby Kremľa, napísal, že princ Filip bol "spojený s mnohými dôležitými udalosťami z nedávnej histórie vašej krajiny. Medzi britskou verejnosťou bol právom rešpektovaný a mal medzinárodnú autoritu". Putin tiež panovníčke zaželal odvahu a silu, keď čelí "ťažkej a nenahraditeľnej strate".
 

img


"Nech jeho kráľovská výsosť princ Filip, vojvoda z Edinburghu, odpočíva v pokoji," napísal na Twitteri slovenský minister zahraničia Ivan Korčok, ktorý tiež vyjadril sústrasť kráľovnej a celej kráľovskej rodine.

 

 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzdvihla odovzdanosť princa Filipa službe verejnosti. Jej zaslaný telegram britskej kráľovnej ponúkame v článku Prezidentka Čaputová zaslala dojemný telegram kráľovnej Alžbete II.

 

Bývalí premiéri Veľkej Británie  
"Celý náš národ sa zjednotí v smútku z úmrtia princa Filipa. Prirodzene bude najviac uznávaný ako pozoruhodná a stála podpora kráľovnej počas toľkých rokov. Malo by sa však na neho pamätať a oslavovať aj ako na človeka s nadhľadom, odhodlaním a gurážou," uviedol vo svojom vyhlásení bývalý britský premiér Tony Blair.

 

Niekdajší britský premiér David Cameron zase vyzdvihol jeho podporu charitatívnych a verejnoprospešných projektov a inštitúcií, v ktorých zanechal "neuveriteľné dedičstvo". Svoju sústrasť vyjadrili aj bývalý premiér John Major a bývalá predsedníčka britskej vlády Theresa Mayová. 

 

img

 

Svoju úprimnú sústrasť vyjadrili aj...

Smútok nad úmrtím princa Filipa a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine vyjadrili napríklad aj írsky premiér Micheál Martin, novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, predseda indickej vlády Naréndra Módí, litovský prezident Gitanas Nauseda, lotyšský prezident Egils Levits, prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa, nemecký minister zahraničia Heiko Maas, jeho český rezortný kolega Tomáš Petříček či belgický kráľ Filip, ktorý kráľovnej Alžbete II. poslal list a dúfa, že sa s ňou bude môcť zhovárať aj osobne. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona