Martin Kráľ vydal skladbu na pamiatku svojho starého otca – známeho jazykovedca Ábela Kráľa

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 15:00 • 2 min
Martin Kráľ vydal skladbu na pamiatku svojho starého otca – známeho jazykovedca Ábela Kráľa

BRATISLAVA - Slovenský hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ vydal skladbu na pamiatku svojho starého otca – známeho jazykovedca Ábela Kráľa.

slovakia

left justify in out

Zrejme málokto vie, že starým otcom hudobného skladateľa a klaviristu Martina Kráľa bol Ábel Kráľ, ktorý patril k významným osobnostiam slovenskej jazykovedy, najmä oblasti slovenskej výslovnosti – fonetiky, fonológie a slovenskej ortoepie. Martin mal so svojím starým otcom nádherný vzťah a počas jeho posledných rokov trávili spolu veľa času.

 

img

mladý hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ

 

„Skladbu pre môjho dedka som skomponoval ešte počas jeho života, pri jednej z návštev u neho doma. Keď som mu ju zahral, veľmi sa mu páčila. Videl som jeho zasnený pohľad a to, že spomína na svoj život. Po tom, čo nás dedko, vo veku nedožitých 91 rokov opustil, rozhodol som sa skladbu nahrať v štúdiu a vydať ju na jeho pamiatku“, hovorí Martin Kráľ o vzniku pesničky. 

 

img

popredný slovenský jazykovedec Ábel Kráľ


Singel In Memoriam Ábel Kráľ vychádza spolu s videoklipom, ktorý vytvoril vynikajúci kameraman Niko Soldán„Rovnako ako pesnička, tak aj videoklip, je spomienkou na život úžasného človeka - môjho starého otca. Tvorí ho koláž fotografií, ktoré som starostlivo vyberal z dedkovho súkromného archívu tak, aby odzrkadľovali a mapovali celý jeho život“, uzatvára Martin Kráľ. Videoklip In Memoriam Ábel Kráľ si môžete pozrieť nižšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies