REPORTÁŽ Dušan Grúň oslávil osemdesiatku päťhodinovým koncertným maratónom

NETKY.SK • 4 Jún 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Dušan Grúň oslávil osemdesiatku päťhodinovým koncertným maratónom

Slovenská legenda populárnej piesne, Dušan Grúň, oslávil 26. mája, v deň svojich mením, osemdesiatku. Ak by neselektoval, minimálne toľko spevákov prejavilo záujem o účinkovanie v galaprograme, ktorý sa konal vo vynovenom Stredisku kultúry v Bratislave na Vajnorskej ulici.

slovakia

left justify in out

 

Úplne prvými gratulantami na javisku boli riaditeľka strediska Mária Priečinská, ktorá privítala hostí a pozvala na javisko starostu Mestskej časti Bratislava Nové mesto Rudolfa Kusého. Ten vyjadril radosť nad tým, nielenže si maestro Grúň vybral na oslavu osvedčený kulturák, ale aj to, že spevák je obyvateľom mestskej časti, ktorej práve on starostuje. Potom už prišiel na javisko samotný oslávenec a jubilant, ktorý si vypočul gratuláciu a prevzal tortu z rúk starostu.

 

img

Gratulácie zahájili starosta Rudolf Kusý a Mária Priečinská.

 

Následne sa už chopil mikrofónu a odštartoval vyše päť hodinový maratón piesní a gratulácií. Účinkujúci sedeli pri stoloch plných pohostenia a odtiaľ prichádzali na pódium. Čestné miesto pri stole mala oslávencova manželka Majka, ktorá bola iniciátorkou celej akcie. Manžel sa jej hneď na druhý deň odmenil krásnym šperkom – drahé kamene v zlate budú zdobiť krk milovanej manželky, s ktorou prežil úctyhodných 56 rokov.

 

Na javisku sa postupne striedali speváci, z ktorých sa ako prvý objavil Karol Konárik. Prišiel z Banskej Bystrice, aby kamarátovi vzdal hold dvoma piesňami, samozrejme bez nároku na honorár tak, ako to urobili všetci účinkujúci, ktorí venovali svoje vystúpenie jubilantovi ako darček. Marcela Laiferová darovala Dušanovi krásnu zarámovanú fotografiu z čias spoločnej mladosti a spoločného vystúpenia spred rokov.

 

img

 

Obraz – koláž výstrižkov z časopisov spoločných fotografií s Karolom Duchoňom, najlepším kamarátom z mladosti, si Dušan Grúň odniesol domov od dcéry Dady  a prvej manželky Karola Duchoňa  Eleny.  

 

img

 

Ďalší obraz mu venoval košický poslanec Vladislav Stanko, ktorý rovnako podporil koncert finančne a netají sa obdivom k slovenskej speváckej legende. Spolu absolvovali sériu koncertov v Košiciach krátko pred Dušanovými narodeninami – Dušan ako spevák, pán Stanko ako organizátor a sponzor. Na javisku sa striedali Marcela Laiferová, Marika Škultétyová, s ktorou si Dušan strihol krásne dueto Rozprávky sú tu naozaj, ktorá doslova očarilo prítomných.

 

 

 

 

Medzi gratulantmi nechýbali Marcella Molnárová, ktorá s oslávencom kedysi spievala v Orchestri Juraja Velčovského, Helena Vrtichová, kolegyňa z Repete, a mnohých spoločných vystúpení. Otto Weiter si rovnako zaspomínal na časy v Orchestri Juraja Velčovského, žiaľ, oželieť sme museli prítomnosť Oľgy Szabovej pre zdravotné problémy. Otto vo videu prezradil, koľko mal rokov, keď okupoval spoločne pódiá s Dušanom Grúňom a nie je to práve ľahká matematika. Sprevádzala ho pôvabná priateľka Petra Maxin, ktorú Otto nazýva anjelom, nakoľko mu pomohla v ťažkých chvíľach a dokonca hovorí, že žije len vďaka nej.

 

img

 

Čo sa ešte dozviete z videorozhovorov?

 

Minimálne bezprostredné pocity oslávenca  po koncerte, ale aj z čoho mal najväčšie obavy. Manželka Majka prezradí, ako prišla na nápad usporiadať takúto veľkolepú oslavu. Mája Velšicová nám porozpráva, čo ju na Duškovi fascinuje a prečo je priam hyperaktívna na sociálnych sieťach a aj o tom, ako vznikajú texty k jej piesňam.

 

img

 

Synovec Dušana Hergotta, Janko Hergott, napísal pre Dušana Grúňa pieseň Keď sa nedá vrátiť čas, ktorú odpremiérovali spoločne práve na tomto veľkolepom podujatí a rovnako sa netají obdivom k Dušanovi, vzhliada k nemu ako k legende a verí, že ešte si piesne z jeho pera Duško zaspieva.  

 

Keď sa nedá vrátiť čas

 

 

Eva Máziková nám prezradila, prečo je stále pekná, kto u nich doma robí všetky domáce práce a ako jej manžel denne prejavuje lásku. Manželia  Anka a Jozef Oklamčákovci sa skvele bavili a Anička nám prezradila, že hudba a krásne pesničky, ktoré tu znejú, s ňou šijú a má čo robiť, aby nevybehla na parket. Ľubo Virág povedal, prečo spieval piesne, ktoré spieval,  s kým sa chystá najbližšie na javiská a je to riadna „pecka“, ale aj to, prečo celý večer nezložil z očí tmavé okuliare. Jadranka tiež vyjadrila svoj vzťah k Dušanovi, prezradila,  ako prišla k jeho pesničkám, keďže je minimálne o generáciu mladšia. 

 

img

 

Kým na pódiu sa striedali hudobní gratulanti, nehudobní sa z koncertu tešili v hľadisku. Napriek tomu, že sme v ten deň hrali dôležitý hokejový zápas s Fínskom, Jozef Golonka s manželkou trpezlivo sedeli v hľadisku a vychutnávali si koncert rovnako ako profesor Viliam Fischer, ktorý tiež spieva. Skvele sa bavil a pospevoval si aj textár Zoro Laurinc s manželkou, či redaktor slovenského rozhlasu Vlado Franc  alebo hudobný skladateľ Pavel Šindler a mnoho ďalších zaujímavých hostí.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Robo Kajzer: „Najsilnejšou zbraňou imitátora je nájsť postavu, ktorá mu sadne.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies