Poznáte tieto starobylé tajné miesta ukryté pod Tureckom?

NETKY.SK • 27 Apríl 2024, 09:30 • 2 min
Poznáte tieto starobylé tajné miesta ukryté pod Tureckom?

Turecko - krajina rozprestierajúca sa medzi Európou a Áziou bola srdcom mnohých ríš, ktoré po sebe zanechali archeologické pamiatky, ktoré sa vyrovnajú mnohým prírodným divom. Nie všetko však leží nad zemou a vyhrieva sa na tureckom slnku

slovakia

left justify in out

Menej viditeľné, ale rovnako pôsobivé sú historické poklady, niektoré staré viac ako 12 000 rokov, ktoré sa nachádzajú v podzemí. Niektoré sú dobre známe, iné možno menej, ale nie sú o nič menej veľkolepé a fascinujúce.

Tu sú niektoré z najlepších podzemných zázrakov, ktoré krajina ponúka:

Podzemná cisterna Şerefiye (Theodosius Cistern), Fatih, Istanbul

Podobne ako Cisterna Bazilika, aj táto elegantná cisterna bola postavená na konci rímskych čias, aby zabezpečila zásobovanie Konštantínopolu, ako sa kedysi volal Istanbul, vodou. Na rozdiel od baziliky sa na túto podzemnú komoru ešte pred necelými 15 rokmi úplne zabudlo.

Cisterna Şerefiye bola postavená počas vlády Theodosia II., vládcu Východorímskej - alebo Byzantskej - ríše v rokoch 402 až 450 n. l. v dnešnej istanbulskej štvrti Fatih.

Bola postavená na uskladnenie čerstvej vody privádzanej z Belehradského lesa, pustatiny pri Čiernom mori severne od mesta, prostredníctvom 155 míľ dlhej siete kanálov, ktorej súčasťou bol aj staroveký akvadukt Valens, ktorý stále stojí vo Fatihu. Voda sa potom rozvádzala medzi obyvateľov.

Niekedy koncom 18. alebo začiatkom 19. storočia sa však na jej existenciu úplne zabudlo po tom, čo na tomto mieste vznikol veľký súkromný majetok, ktorý bol dlhé roky skrytý. Začiatkom 20. storočia prevzala budovy istanbulská samospráva, ale až v roku 2010, keď boli zbúrané niektoré prístavby, bol podzemný vchod do cisterny znovu objavený.

V roku 2018 sa 1 600 rokov stará vodáreň otvorila pre verejnosť. Vo vnútri sa stĺpy zakončené korintskými hlavicami lesknú brilantným leskom, vysoko leštené mosadzné prstence odrážajú farbu a pohyb inštalácií a kultúrnych podujatí.

Cisterny Dara, Mardin

Keď sa v roku 1986 začali archeologické vykopávky v Dare, bola to malá osada na zelenej, vetrom ošľahanej planine asi 30 km od historického mesta Mardin na juhovýchode Turecka. Okrem miestnych obyvateľov, ktorí pásli svoj dobytok cez ruiny posádkového mesta zo 6. storočia, tam chodilo len málo ľudí.

Teraz sa tu nachádza množstvo pokladov vrátane hrobiek vytesaných do skaly, dielne na spracovanie olív a série podzemných cisterien. Jedna z nich je taká veľká, že ju miestni obyvatelia považovali za zindan - žalár. Rozprávali si bájne príbehy o väzňoch, ktorí boli celé roky pripútaní reťazami a boli závislí od slabých lúčov slnečného svetla, aby si mohli vypočítať, koľko času ubehlo.

V skutočnosti cisterny uchovávali vodu stekajúcu z hôr, ktorú používali miestni obyvatelia a rímski vojaci umiestnení v Dare.

Tunel Rümeli Han, Taksim, Istanbul

V ozdobných budovách, ako je Rümeli Han, sa stretávali istanbulskí prominenti a umelci, herci a speváci tu mali hlavné slovo. Či využívali aj záhadné tunely, ktoré pod ním ležali roky neobjavené a na svetlo sveta sa dostali až v roku 2017, môžeme len hádať.

Rümeli Han bol postavený v roku 1894 pre Sarıcazadeho Ragıpa pašu, hlavného správcu sultána Abdülhamida II. Rekonštrukčné práce na budove sa začali len pred viac ako piatimi rokmi. Tunel je teraz prístupný verejnosti. V jeho vnútri sú pevne položené hlinené tehly okrovej farby, ktoré blokujú svet nad nimi. V pravidelných intervaloch pozdĺž stien vedú miestnosti bez okien jedna do druhej a končia pri schodiskách, teraz už zamknutých, ktoré vedú späť na úroveň ulice.

Nikto si nie je presne istý účelom týchto tunelov. Možno elita využívala túto podzemnú cestu na nepozorovaný presun z jednej asignácie do druhej.

Göbeklitepe, Sanliurfa

Vo vnútri kupoly, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Şanliurfa na juhovýchode Turecka, sa návštevníci pozerajú na obrovské kamenné stĺpy v tvare písmena T. Každý z nich váži približne päť ton a po stranách má vyrezané divoké zvieratá.

Tieto stĺpy pochádzajú z obdobia pred hrnčiarskym neolitom. To je približne 9600 - 8200 rokov pred naším letopočtom. V roku 2018 UNESCO uznalo Göbeklitepe za prvý prejav monumentálnej architektúry vytvorenej človekom v históriiOdborníci sa domnievajú, že stĺpy v tvare písmena T postavili lovci a zberači, aby ich používali ako miesto uctievania, čo sa predtým spájalo len s usadlými poľnohospodárskymi spoločenstvami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, Yahoo Lifestyle Canada, Foto: Flickr
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies