Detská fakultná nemocnica Košice má k dispozícii jedinečný mikroskop na zložité neurochirurgické zákroky u detí

NETKY.SK • 7 November 2023, 14:00 • 2 min
Detská fakultná nemocnica Košice má k dispozícii  jedinečný mikroskop na zložité neurochirurgické zákroky u detí

KOŠICE - Detská fakultná nemocnica Košice má k dispozícii jedinečný mikroskop na zložité neurochirurgické zákroky u detí. Jeho kvalitné 3D zobrazenie umožňuje radikálne odstránenie nádorov bez poškodenia zdravého tkaniva v oblasti mozgu a chrbtice a tiež realizovať rekonštrukčné operácie v oblasti brucha.

slovakia

left justify in out

Od septembra využíva Detská fakultná nemocnica Košice ako jediná na Slovensku jedinečný operačný mikroskop najnovšej generácie exoskop Aeos, ktorý na zobrazenie operačného poľa  využíva 3D optiku a robotickú ruku. Využíva sa predovšetkým v neurochirurgii, pričom operatér sa neskláňa k okuláru mikroskopu, ale má na očiach 3D okuliare, cez ktoré sa pozerá na obrazovku pred sebou podobne, ako je to pri laparoskopickom endoskopickom výkone. Operačné pole sníma robotická ruka s optikou, ktorej pohyb chirurg  ovláda nohou alebo rukou, tak aby sa mu detailne zobrazovalo potrebné miesto. Obraz v 3D kvalite je mimoriadne jasný a ostrý, neporovnateľne zreteľnejší, ako to umožňujú bežné operačné mikroskopy. Umožňuje tiež zmenu kontrastu obrazu a využitie angiografie počas operácie, teda vstreknutie kontrastnej látky do tepien alebo žíl v operovanej oblasti, čo taktiež zlepšuje vizualizáciu operačného poľa.

„Exoskop Aeos - operačný mikroskop najnovšej generácie od firmy B. Braun - máme zapožičaný na pol roka a už prvé týždne jeho využitia ukázali jeho mimoriadny prínos. Využili sme ho už pri niekoľkých neurochirurgických operáciách detí – išlo o dva nádory v oblasti malého mozgu, jeden nádor veľkého mozgu a nádor chrbtice v krížovej oblasti riešený špecifickým zadným prístupom. V tomto poslednom prípade by sme klasický mikroskop nemohli vôbec použiť, iba lupové okuliare kvôli použitiu špeciálneho uhla zobrazenia. Jednalo sa o operáciu nezhubného nádoru v oblasti chrbtice v krížovej a kostrčovej oblasti u iba dvojročného chlapca, ktorý malému pacientovi tlačil na konečník a spôsoboval mu ťažkosti s vyprázdňovaním. Nádor vyrastajúci z chrbticového kanála pred krížovú kosť sme operovali zadným prístupom za ritným otvorom s resekciu kostrče a do operačného poľa sme potrebovali vidieť horizontálnym lúčom, pričom bežný operačný mikroskop sa takto nastaviť nedá. Zapožičaný exoskop to zvládol vynikajúco, operácia uskutočnená v septembri bola úspešná a dieťa sa má dobre,“ hovorí medicínsky námestník pre chirurgické odbory MUDr. Tomáš Andráš, MBA, ktorý malého pacienta operoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies