Ako si nájsť zdravý vzťah po toxickom a ako dlho sa zotavovať?

NETKY.SK • 23 Február 2024, 12:00 • 2 min
Ako si nájsť zdravý vzťah po toxickom a ako dlho sa zotavovať?

Toxický vzťah je jednou z najhorších skúseností, ktoré môžeme zažiť. Nielen, že nám ubližuje, ale aj nám sťažuje nájsť si novú lásku. Ako sa zotaviť z toxického vzťahu a nájsť si zdravý vzťah? V tomto článku sa dozviete, ako pracovať na sebe, rozvíjať svoje záujmy a koníčky, udržiavať a budovať svoje sociálne vzťahy, a hľadať zdravý vzťah.

slovakia

left justify in out

Toxický vzťah je taký, ktorý nám ubližuje, znižuje našu sebaúctu, manipuluje s našimi emóciami, alebo nás izoluje od ostatných. Toxický vzťah môže mať rôzne podoby, napríklad fyzické, psychické, sexuálne, alebo ekonomické násilie, závislosť, kontrola, žiarlivosť, alebo nevera. Toxický vzťah nám môže spôsobiť množstvo negatívnych následkov, ako napríklad depresiu, úzkosť, traumu, stratu dôvery, alebo zdravotné problémy.

Ak sme sa rozhodli ukončiť toxický vzťah, je to veľký krok k nášmu uzdraveniu a šťastiu. Avšak, nie je to jednoduchý proces a vyžaduje si čas, trpezlivosť, a podporu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako si nájsť zdravý vzťah po toxickom a ako dlho sa zotavovať.

Ako si nájsť zdravý vzťah po toxickom?

Po toxickom vzťahu sa môžeme cítiť osamelí, zranení, sklamaní, alebo zdesení. Môžeme mať pocit, že nikdy nenájdeme lásku, že sme na to sami, alebo že sme niečo zlé. Tieto pocity sú normálne a sú súčasťou nášho hojenia. Avšak, nemali by sme sa nechať nimi ovládať a zatvoriť sa pred svetom. Existuje mnoho spôsobov, ako si nájsť zdravý vzťah po toxickom

Pracujte na sebe

Predtým, než sa pustíme do nového vzťahu, je dôležité, aby sme sa venovali sebe a svojmu uzdraveniu.

To znamená, že by sme mali rozpoznať a spracovať naše emócie, zaoberať sa našimi ranami, posilňovať našu sebaúctu, a hľadať pomoc, ak ju potrebujeme. Môžeme sa obrátiť na profesionálneho terapeuta, poradcu, alebo podpornú skupinu, ktorí nám môžu pomôcť prekonať naše traumy a naučiť sa zdravé spôsoby komunikácie a riešenia konfliktov. Tiež by sme mali dbať na naše fyzické a duševné zdravie, napríklad cvičiť, relaxovať, spávať dostatok, a stravovať sa zdravo.

Záľuby a koníčky

Po toxickom vzťahu sa môžeme cítiť stratení, nešťastní, alebo nudní. Preto je dobré, aby sme sa venovali tomu, čo nás baví, napĺňa, a robí nás šťastnými. Môžeme sa zapojiť do rôznych aktivít, ktoré nás zaujímajú, napríklad športovať, cestovať, učiť sa, čítať, písať, kresliť alebo dobrovoľničiť.

Týmto spôsobom si môžeme rozšíriť naše obzory, získať nové skúsenosti, zlepšiť naše zručnosti, a spoznať nových ľudí.

Medziľudské vzťahy

 Po toxickom vzťahu sa môžeme cítiť izolovaní, opustení, alebo nepochopení. Preto je dôležité, aby sme sa spojili so svojimi priateľmi, rodinou, alebo inými ľuďmi, ktorí nám sú blízki, podporujú nás, a rešpektujú nás. Môžeme sa s nimi podeliť o naše pocity, myšlienky, a obavy, požiadať ich o radu, alebo sa s nimi zabaviť. Tiež by sme mali byť otvorení k novým priateľstvám a vzťahom, ktoré nám môžu priniesť radosť, zmysel, a spolupatričnosť.

Hľadanie zdravej lásky

Keď sa cítime pripravení, môžeme sa začať zoznamovať s novými ľuďmi a hľadať potenciálnych partnerov. Avšak, nemali by sme sa ponáhľať, ani sa uspokojiť s niekým, kto nám nevyhovuje. Mali by sme si stanoviť svoje očakávania, hranice, a štandardy, a držať sa ich.

Mali by sme hľadať niekoho, kto nás miluje, váži si nás, podporuje nás, a komunikuje s nami. Mali by sme sa vyhýbať ľuďom, ktorí nám ubližujú, klamú nám, kontrolujú nás, alebo nás zneužívajú. Mali by sme si uvedomiť, že zdravý vzťah je vzájomný, rovnocenný, a rešpektujúci.

Existujú niektoré znaky, ktoré nám môžu naznačiť, že sme na dobrej ceste k uzdraveniu, napríklad:

Máme pocit, že sme prekonali minulosť. Nezaoberáme sa už tým, čo sa stalo, prečo sa to stalo, alebo čo by sme mohli urobiť inak. Neviníme sa, neľutujeme, ani nežijeme v ilúziách.

Uvedomujeme si, že toxický vzťah je za nami, a že máme možnosť začať novú kapitolu v našom živote.

Máme pocit, že sme našli seba. Vieme, kto sme, čo chceme, a čo nás robí šťastnými. Máme svoje hodnoty, ciele, a sny, a pracujeme na ich dosiahnutí. Máme svoje záujmy, koníčky, a vášne, a venujeme sa im.

Máme pocit, že sme otvorení k novým vzťahom. Nebojíme sa zoznámiť sa s novými ľuďmi, ani sa zapojiť do nových vzťahov. Vieme, že existujú ľudia, ktorí nám môžu ponúknuť lásku, úctu, a podporu, ktoré si zaslúžime. Vieme, že zdravý vzťah je možný, a že ho môžeme nájsť.

Zotavovanie sa po toxickom vzťahu je dlhý a náročný proces, ktorý si vyžaduje našu silu, odvahu, a sebalásku. Avšak, je to proces, ktorý sa oplatí, pretože nám umožňuje nájsť zdravý vzťah, ktorý nám prinesie šťastie, mier, a spokojnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: helpguide.org, psychologytoday.com, verywellmind.com, webmd.com. titulná foto: calm.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies