Slovenská národná galéria predstavila veľkorozmernú grafiku V znamení pentódy

NETKY.SK • 22 Jún 2023, 18:00 • 2 min
Slovenská národná galéria predstavila veľkorozmernú grafiku V znamení pentódy

BRATISLAVA - Slovenská národná galéria (SNG) pri príležitosti otvorenia nových expozícií Moderna a Sakrálne umenie predstavila na štvrtkovej tlačovej konferencii aj veľkorozmernú grafiku V znamení pentódy – všetko je tak, ako to v skutočnosti je.

slovakia

left justify in out

Slovenská národná galéria (SNG) pri príležitosti otvorenia nových expozícií Moderna a Sakrálne umenie predstavila na štvrtkovej tlačovej konferencii aj veľkorozmernú grafiku V znamení pentódy – všetko je tak, ako to v skutočnosti je. Dielo pochádza od súčasných autorov Pavla Čejku, Jana Čumlivského a Tomáša Klepocha. Grafický list s veľkosťou desať a pol metra štvorcových sa stal súčasťou už prebiehajúceho projektu Monumentálky. Dotvorenie architektúry výtvarnými dielami.

 

"Vďaka tomu, že máme excelentný reštaurátorský tím, sa nám to podarilo vymyslieť tak, že veľkú grafiku budeme môcť mať dlhodobo vystavenú," uviedla generálna riaditeľka SNG a zároveň kurátorka diela Alexandra Kusá. Hlavný motív impozantnej grafiky čerpá z historických udalostí, kultúrnych dejín, konšpiračných teórií, z dialógu s grafickou, literárnou, ale aj s filozofickou tradíciou. Dielo bolo podľa Kusej hotové v roku 2018. Dlhodobo sa ho rozhodli vystaviť aj pre tému, ktorú si umelci zvolili, začali sa zaoberať konšpiračnými teóriami. "Mali pocit, že všetci sú z toho takí pobláznení, a to bol rok 2018," poznamenala kurátorka k dielu, ktoré umelci vytvorili ako "kritickú, mystifikačnú nadstavbu". "Keď sme ho inštalovali, povedali sme si, že je fascinujúco aktuálne aj teraz, napriek tomu, že umelci nemohli predikovať veci, ktoré sa medzičasom stali, oni tam niektoré sú," dodala Kusá k dielu, ktoré vznikalo niekoľko rokov.

 

img

Linoryt od trojice Jan Čumlivski (1978), Tomáš Klepoch (1981) a Palo Čejka (1973) z roku 2019.

 

Podnetom pre vznik veľkorozmernej grafiky boli rozmáhajúce sa konšpiračné teórie v prostredí Banskej Štiavnice, kde na diele autori začali pracovať. Ako podklad im poslúžilo staré lino, do ktorého spoločne ryli tri roky, voliac rôzne miesta. Galéria ďalej informovala, že z dokončenej grafiky autori vytvorili aj sériu kníh, ktoré sú presnou mapou diela v mierke 1:1. Publikácia V znamení pentódy je dostupná v kníhkupectve Ex Libris v SNG, kde záujemcovia nájdu aj knižných sprievodcov novými expozíciami Moderna a Sakrálne umenie. Zvyšné štyri dlhodobé expozície SNG sprístupní do prvej polovice roku 2024 a medzičasom ponúkne aj niekoľko krátkodobých výstav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies