VIDEO: Magritteho obraz vydražili za rekordnú sumu!

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 08:29 • 2 min
VIDEO: Magritteho obraz vydražili za rekordnú sumu!

LONDÝN - Maľba Ríša svetla (L'Empire des lumieres), označená britským aukčným domom Sotheby's za majstrovské dielo umenia 20. storočia, malo orientačnú vyvolávaciu cenu 54 miliónov eur. Konečná suma však bola oveľa vyššia.

slovakia

left justify in out

Obraz od belgického surrealistického maliara Reného Magritteho vydražili za 71,4 milióna eur. Aukcia sa konala v stredu v Londýne. Ide o rekordnú sumu za dielo od tohto umelca, informovala tlačová agentúra AFP.

 

Predchádzajúci rekord za výtvarné dielo od Magritteho (1898-1967) držala maľba Princíp potešenia (Le principe du plaisir), ktorú vydražili v novembri 2018 prostredníctvom aukčného domu Sotheby's v New Yorku za 24,1 milióna eur.

 

 

Ríša svetla je jedným z najvýznačnejších obrazov surrealistického hnutia, píše AFP. Stromy v jeho popredí sú v tieni, akoby v noci, ale obytný dom v jeho strede sa odráža vo svetle úsvitu alebo súmraku, zatiaľ čo v pozadí je denné svetlo zamračenej modrej oblohy.

 

„Táto tajuplná kombinácia je typická pre Magritteho znepokojujúcu surrealistickú predstavivosť, v ktorej sa spájajú dve zdanlivo nezlučiteľné veci vytvárajúce falošnú realitu,“ uviedol Sotheby's vo vyhlásení.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Z reklamnej brandže k výtvarnému umeniu – Roman Lazar vystavuje v Bratislave obrazy, ktoré vznikli počas korona krízy!

 

Obraz bol vo vlastníctve rodiny Anne-Marie Gillionovej Crowetovej od roku 1961, keď ho pre ňu Magritte namaľoval. Zmienená žena sa objavila na množstve jeho najväčších diel. Vystavovali ho v Ríme, Paríži, Viedni, Miláne, Soule, Edinburghu či v San Franciscu. V rokoch 2009 - 2020 ho malo zapožičané Magritteho múzeum (MM) v Bruseli.

 

img

 

Sotheby's takisto označil túto maľbu za „pravdepodobne najfilmovejšiu zo všetkých Magritteho diel“. „Dôkazom jeho strhujúcej sily je aj skutočnosť, že dielo poslúžilo ako inšpirácia pre jednu zo scén v dnes už klasickom filme Vyháňač diabla (1973), ktorý získal Oscara i Zlatý glóbus,“ uviedol aukčný dom.

 

Možno vás zaujme: Vo Francúzsku schválili vrátenie 15 umeleckých diel ukradnutých Židom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies