Novak Djokovič po zisku rekordného titulu: "Je to výnimočný deň"

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 09:45 • 2 min
Novak Djokovič po zisku rekordného titulu: "Je to výnimočný deň"

PARÍŽ - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom Roland Garros a získal rekordný 23. grandslamový titul. Vo finále dvojhry zdolal v pozícii turnajovej trojky nasadenú štvorku Nóra Caspera Ruuda 7:6 (1), 6:3, 7:5.

slovakia

left justify in out

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom Roland Garros a získal rekordný 23. grandslamový titul. Vo finále dvojhry zdolal v pozícii turnajovej trojky nasadenú štvorku Nóra Caspera Ruuda 7:6 (1), 6:3, 7:5 a v pondelok bude opäť svetovou jednotkou.

 

Tridsaťšesťročný Djokovič sa na čele historických tabuliek osamostatnil od Španiela Rafaela Nadala, ktorý má na konte 22 trofejí z podujatí veľkej štvorky. Štrnásťnásobný šampión Roland Garros nemohol na parížskej antuke obhajovať titul pre zranenie bedrového kĺbu. Djokovič je prvý muž v histórii, ktorý vyhral každý grandslamový turnaj minimálne trikrát. Vďaka nedeľňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 2,3 milióna eur pred zdanením a do rebríčka ATP si pripíše 2000 bodov. Ruud neuspel ani vo svojom treťom grandslamovom finále. Vlani v dueli o titul na Roland Garros prehral v troch setoch s Nadalom. Na minuloročnom US Open nestačil v rozhodujúcom súboji na ďalšieho Španiela Carlosa Alcaraza. Nór odštartoval finálový duel čistou hrou, v druhom geme prelomil podanie Djokoviča a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:0. Ruud hral trpezlivo od základnej čiary a robil minimum nevynútených chýb, jeho údery mali optimálnu dĺžku. Djokovič v úvode zápasu priveľa kazil najmä z forhendu. Za stavu 2:4 sa však Srb dostal k prvému brejkbalu, po Ruudovom pokazenom smeči ho premenil a následne vyrovnal na 4:4. O osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom dominoval Djokovič. "Nole" úplne prestal robiť chyby a vo výmenách dokázal Ruuda zatlačiť. Na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočil Nórovi na 3:0 a ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera, do štatistík mu pribúdal jeden víťazný úder za druhým. Za stavu 4:2 prehrával pri svojom servise 15:30, no následne získal tri fiftíny za sebou a aj druhý set sa stal jeho korisťou. Na začiatku tretieho dejstva Ruud zvýšil percentuálnu úspešnosť prvého podania, no za stavu 5:5 opäť stratil servis a Djokovič už zápas dotiahol do víťazného konca. V dvanástom geme premenil druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Ruudom na 5:0. Nór ešte neuhral proti Srbovi ani jediný set. Djokovič v úvode slávnostného príhovoru poďakoval fanúšikom.

 

img

Srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) objíma trofej po výhre proti Nórovi Casperovi Ruudovi (vpravo)

 

"Vytvorili ste skvelú atmosféru. Som poctený, že tento výnimočný deň som mohol zdieľať s vami. Získať v Paríži rekordný 23. grandslamový titul je niečo úžasné. Na tomto turnaji som prežil veľa emotívnych chvíľ. Ďakujem za energiu, ktorá vždy sála z tribún. Casperovi chcem zablahoželať k skvelému turnaju. Je to jeden z najlepších chlapíkov na okruhu, myslia si to hráči aj tréneri. V dnešnom svete je dôležité nájsť vzory a niekoho, kto má správne nastavené hodnoty. Prepáč mi, že som dnes zvíťazil, ale určite ešte budeš v nejednom grandslamovom finále. Je pre mňa cťou byť na na dvorci Philippa Chatriera v spoločnosti Yannicka Noaha, ktorý získal Pohár mušketierov pred 40 rokmi. Ďakujem celej mojej rodine a môjmu tímu. Cením si, že ste trpezliví, často som vás trápil, ale aj v ťažkých chvíľach ste stáli pri mne. Veľká vďaka patrí aj futbalovým hviezdam, ktoré ma prišli podporiť - Zlatanovi Ibrahimovičovi, Kylianovi Mbappemu a Olivierovi Giroudovi. Uvidíme sa o rok, nech žije Srbsko."

 

Ruud uznal kvality Djokoviča. "Blahoželám Novakovi k ďalšiemu rekordu. Opäť si sa zapísal do tenisovej histórie. Je ťažké opísať, akou si pre všetkých inšpiráciou. Gratulujem celému jeho tímu na čele s Goranom Ivaniševičom, odvádzate skvelú prácu. Veľká vďaka patrí môjmu otcovi, mame a partnerke. Ďakujem aj organizátorom turnaja. Prialo nám aj počasie a v Paríži nás to všetkých veľmi bavilo. Už sa teším na budúcoročný Roland Garros a pokúsim sa opäť dostať až do finále," uviedol Nór.

 

zostrih duelu Djokovič - Ruud

 

Muži - dvojhra - finále: Novak Djokovič (Srb.-3) - Casper Ruud (Nór.-4) 7:6 (1), 6:3, 7:5.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies