Ďalšie programové obdobie Grantov EHP a Nórska je úspešne na konci. Vďaka nemu získalo pomoc až 19 kultúrnych pamiatok

NETKY.SK • 26 Apríl 2024, 11:30 • 2 min
Ďalšie programové obdobie Grantov EHP a Nórska je úspešne na konci. Vďaka nemu získalo pomoc až 19 kultúrnych pamiatok

V priestoroch zrekonštruovaného kláštora kurtizánov v obci Červený Kláštor v piatok 26. apríla prebehla záverečná konferencia programu Kultúra v rámci mechanizmu Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska. Vďaka podpore 23 miliónov eur z tohto programu bolo v rámci programového obdobia 2014 – 2021 obnovených a revitalizovaných až 19 národných kultúrnych pamiatok s prioritou obnovy a ochrany

slovakia

left justify in out

„Tretie programové obdobie Grantov EHP a Nórska sa blíži k svojmu koncu a ja dnes môžem s radosťou zhodnotiť, že naše základné ciele programu sme úspešne naplnili. Podarilo sa nám znižovať hospodárske a sociálne rozdiely medzi našimi regiónmi, posilnili sme tiež výnimočnú bilaterálnu spoluprácu medzi Slovenskom a Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom. Už teraz sa teším na ďalšie obdobie týchto finančných mechanizmov, o ktorom sa momentálne rokuje na pôde Európskej Únie,“ povedal štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák.

Jedným z programov mechanizmu Grantov EHP a Nórska je program Kultúra. V priebehu tohto týždňa sa uskutočnilo sedem záverečných konferencií k projektom podporeným v tomto programe. Jedna z nich prebehla v piatok 26. apríla v obci Červený Kláštor, v priestoroch kláštora kurtizánov, ktorý bol obnovený práve vďaka podpore z Grantov EHP a Nórska.

Hlavným poslaním programu Kultúra bola záchrana kultúrnych pamiatok, ich rekonštrukcia a ochrana či zabezpečenie využitia ich potenciálu, ktorý nie je malý. Vďaka grantu 23 miliónov eur tak bolo obnovených a revitalizovaných 19 národných kultúrnych pamiatok s prioritou obnovy a ochrany.

„Podporené pamiatky majú veľký potenciál pre rozvoj cestovného ruchu, pre podporu miestnej ekonomiky a regionálny rozvoj. Sú magnetom zážitkov, pripomínajú nám históriu, upevňujú lokálpatriotizmus. Je to spoločné bohatstvo, ktoré sme zdedili a musíme v čo najlepšom stave zanechať budúcim generáciám. Verím, že každý z podporených projektov navštívia aj ľudia z Nórskeho kráľovstva či Lichtenštajnského kniežactva, aby sme ich mohli s hrdosťou sprevádzať projektami, ktoré boli financované z ich verejných zdrojov,“ doplnil Michal Kaliňák.

Z Grantov EHP a Nórska sa v programovom období vyhlásenom na roky 2014 – 2021 v rámci šiestich programov zrealizovalo takmer 170 projektov s podporou v celkovej sume 120 miliónov eur. Tieto projekty pomohli ženám ako obetiam násilia a ich deťom, zrekonštruovaných bolo tiež 20 národných kultúrnych pamiatok, podporila sa spolupráca medzi umelcami na Slovensku, v Nórsku, na Islande a v Lichtenštajnsku. Snažili sa nájsť funkčné riešenia pre miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúziu Rómov v najmenej rozvinutých okresoch Slovenska.

Naše krajiny spoločne podporili úsilie slovenských inštitúcií nadviazať a posilniť spoluprácu s ukrajinskými inštitúciami, zamerali sa aj na procesy verejného obstarávania, integrity vo verejnej správe, otázky justície či nedovoleného obchodu s chemickými, biologickými, rádioaktívnymi a jadrovými materiálmi. Nórsko, Island a Lichtenštajnsko pomáhali našej krajine prispôsobiť sa zmene klímy a vzdelávať deti v tejto oblasti. Slovenským podnikateľom bola umožnená podpora pri realizácii ich zelených inovácií, podporili sme startupy a poskytli štipendiá pre slovenských študentov.

„História našej spolupráce má už viac ako dve dekády. Som presvedčený, že dvadsať rokov kooperácie, skúseností a dôvery sú najlepšími argumentami pre spoločnú budúcnosť, ktorá má predpoklady na to, aby bola tak atraktívna, ako úspešných je doterajších dvadsať rokov. Je našou ambíciou pokračovať s podporou kultúrnych pamiatok, kultúry aj umenia. Chceme preferovať integrované projekty, ktoré budú prepájať regióny, budú integrovať partnerov a mobilizovať zdroje,“ uzavrel štátny tajomník Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Foto: Freepik (ilustračná fotka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies