Najväčšie škandály svetových športovcov: 8 najväčších kontroverzií, ktoré otriasli športovým svetom

NETKY.SK • 5 September 2023, 13:45 • 2 min
Najväčšie škandály svetových športovcov: 8 najväčších kontroverzií, ktoré otriasli športovým svetom

SVET / BRATISLAVA - Športový svet je plný vzrušujúcich momentov a hrdinských príbehov, no občas sa v ňom odohrávajú aj kontroverzné udalosti, ktoré šokujú fanúšikov a vytvárajú negatívny dojem. Od dopingových škandálov až po morálne pochybenia, tu je 8 najväčších škandálov svetových športovcov, ktoré nezostali nepovšimnuté.

slovakia

left justify in out

Šport je nielen zábavou a zážitkom pre milióny fanúšikov po celom svete, ale aj platformou pre hrdinstvo a vzorových jednotlivcov. No často sa ukazuje, že ani športoví hrdinovia nie sú imúnni voči chybám a kontroverziám. Svetoví športovci, ktorí nás inak ohúria svojimi výkonmi a úspechmi, občas zanechajú stopu aj v inom smere – v kontroverziách a škandáloch. Tieto prípady nechávajú športový svet v rozpakoch a otvárajú diskusiu o etike a hodnotách, ktoré by mali byť súčasťou každého športu.

 

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najväčších škandálov, ktoré zasiahli svetových športovcov. Tieto udalosti nie len ohrozili ich kariéry, ale aj otvorili otázky o vzore pre mladých nadšencov a o morálnom charaktere športu samotného.. Tu je náš zoznam 8 najväčších škandálov, ktoré otriasli športovým svetom:

 

1. Lance Armstrong a dopingová aféra (Cyklistika)

Americký cyklista Lance Armstrong sa dlhé roky tváril ako vzor vytrvalosti a odhodlania. Avšak, v roku 2012 prišiel šokujúci obrat, keď sa priznal k systematickému užívaniu výkonnostne zvyšujúcich látok. Táto pravda vyvolala vlnu sklamaných fanúšikov a zlomila jeho slávnu kariéru.

2. Diego Maradona a ruka boha (Futbal)

V roku 1986 sa už zosnulý argentínsky futbalový génius Diego Maradona stal známym pre svoj nepovolený gól, ktorý rukou vrazil do siete Anglicka. Tento incident zostal nezmazateľnou škvrnou na jeho kariére, hoci o chvíľu nato strelil jeden z najkrajších gólov v histórii futbalu.

3. Tonya Harding a útok na Nancy Kerrigan (Krasokorčuľovanie)

Rok 1994 priniesol šokujúci prípad v krasokorčuľovaní, keď sa ukázalo, že Tonya Harding, americká krasokorčuliarka, stála za útokom na svoju súperku Nancy Kerrigan. Tento sstrašný incident zasiahol krasokorčuľovanie a zanechal potom trvalú škvrnu na Hardingovej kariére. Natočený o tom bol dokonca v roku 2017 aj film, kde si Tonyu Hardingovú zahrala austrálska herečka Margot Robbie.

 

4. Tiger Woods a sexuálny škandál (Golf)

Golfista Tiger Woods bol dlho považovaný za vzor športovej disciplíny a úspechu. Avšak, v roku 2009 sa jeho súkromný život dostal na verejnosť po sérii afér a nevery. Jeho reputácia utrpela vtedy vážne poškodenie, a tento incident je s jeho menom dodnes spájaný.

5. Ben Johnson a doping na Letných olympijských hrách v Soule (Atletika)

Kanadský sprintér Ben Johnson dokázal, že rýchlosťou patrí medzi najlepších. No jeho výkon na Letných olympijských hrách v Soule v roku 1988 bol zrušený po pozitívnom dopingovom teste. Tento prípad zdôraznil problém s dopingom v atletike.

 

6. Marion Jones a doping (Atletika)

Vítazstvá na Letných olympijských hrách v Sydney v roku 2000 urobili z Marion Jones americkú športovú ikonu. Avšak, v roku 2007 priznala užívanie výkonnostne zvyšujúcich látok a strávila niekoľko mesiacov vo väzení.

7. Ryan Lochte a falošný prepad (Plávanie)

Americký plavec Ryan Lochte si na Letných olympijských hrách v Riu de Janeiro v roku 2016 vymyslel falošný príbeh o prepadnutí, aby zakryl svoje zlé správanie. Jeho klam vyvolal vlnu kritiky a poškodil jeho dobré meno.

8. Michael Vick a organizovaný zápas s psami (Americký futbal)

V roku 2007 bol americký futbalový hráč Michael Vick obvinený z organizovania zápasov so psami. Tento škandál ho stál jeho kariéru a viacero rokov, strávených vo väzení.


Tieto škandály slávnych športovcov nám pripomínajú, že nikto nie je nedotknuteľný, a že šport nie je výnimkou, keď príde na morálnu a etickú integritu. Aj keď tieto kontroverzie otriasli svetom športu, môžeme sa z nich poučiť a snažiť sa o lepšiu budúcnosť, kde čestné a fair play hodnoty budú stále na prvom mieste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SI, CNN, Foto: The Guardian / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies