Minister školstva ohlásil zatváranie. Prázdniny sa môžu začať skôr!

NETKY.SK • 26 November 2021, 11:05 • 2 min
Minister školstva ohlásil zatváranie. Prázdniny sa môžu začať skôr!

BRATISLAVA - Od pondelka 29. 11. ostanú zatvorené, respektíve prejdú na dištančnú výučbu, základné umelecké školy (ZUŠ), centrá voľného času (CVČ), jazykové školy i krúžky a mimoškolské aktivity.

slovakia

left justify in out

Ako jedno z možných opatrení, ktoré má pomôcť udržať školy mimo ohnísk infekcie koronavírusu, to na piatkovej tlačovej konferencii oznámil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). "Od pondelka ostanú otvorené materské, základné a stredné školy a rovnako špeciálne školy a špeciálne výchovné zariadenia, ako aj poradne pre individuálnu prácu so žiakom," deklaroval Gröhling. Rovnako avizoval, že zimné prázdniny sa možno začnú skôr, vyučovanie by mohli ukončiť pred koncoročnými sviatkami už 17. decembra. "Musím sa ešte o tom poradiť," povedal.

 

img

 

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu Elena Prokopová vysvetľovala zrušenie krúžkov a mimoškolských aktivít snahou prioritne zabezpečiť zníženie mobility, možného prenosu infekcie spájaním rôznych skupín detí, a tým vytvoriť čo najväčšiu ochranu v prostredí škôl. "Sústreďme sa na to, aby sme zabezpečili deťom bazálnu výučbu, všetko ostatné môže v súčasnej situácii počkať," uviedla.

 

Prečítajte si tiež: V ČR majú rekordný nárast infikovaných. Vyhlásili núdzový stav a zakázali vianočné trhy

 

V školách má podľa inštrukcií rezortu platiť prísny zákaz miešania tried – na telocviku, ale aj pri iných hodinách. Rovnako musia školy zabezpečiť v čo najväčšej možnej miere oddelené stravovanie v jedálňach – v oddelených časoch, ideálne tak, aby sa každá trieda stravovala samostatne, prípadne skupiny tých istých tried vždy v tom istom čase. Internáty prejdú do režimu OTP.

 

 

Minister pripomenul, že rezort poslal v strede týždňa 4,38 milióna eur pre MŠ, ZŠ aj SŠ na testy, rúška, respirátory či ochranné pomôcky. Suma je vyčíslená ako 30 eur na zamestnanca školy. Celkovo sa majú financie dostať k 2 766 zriaďovateľom a ich 146 195 zamestnancom. "Týka sa zamestnancov v prenesenom výkone správy i originálnom výkone správy," dodal minister.

 

Možno vás zaujme: Trnavská reštaurácia bojuje s obmedzeniami a hygienou. Videá valcujú internet!

 

Šéf školského rezortu obhajoval rozhodnutie ponechať otvorené školy, a to napriek inému názoru konzília. "Zatvorené školy nám problém s pandémiou nevyriešia, to vyrieši očkovanie, už si to konečne povedzme," zdôraznil Gröhling. Pripomenul, že dáta, ktorými rezort disponuje, kontinuálne potvrdzujú, že školy nie sú ohniskami infekcie. Minister sa obáva, že dočasné zatvorenie škôl by napokon predlžovali, čo by malo výrazne negatívny vplyv na vzdelanie detí, ale aj na ich duševnú a sociálnu pohodu. Pripustil, že situácia s prevádzkou škôl sa môže zmeniť v súlade s vývojom pandemickej situácie. "Ak sa preukáže výrazné zhoršenie situácie, budeme upravovať jednotlivé kroky," dodal.

 

img

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies