Ďalšia smutná správa! Zomrel spoluzakladateľ SĽUK-u Juraj Kubánka

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 12:43 • 2 min
Ďalšia smutná správa! Zomrel spoluzakladateľ SĽUK-u Juraj Kubánka

BRATISLAVA - Spoluzakladateľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu SĽUK Juraj Kubánka zomrel dnes nadránom vo veku 92 rokov.

slovakia

left justify in out

"Dnes, 19. júla 2021, v skorých ranných hodinách, odišiel do večnosti tanečník, umelecký vedúci, scenárista, dramaturg, choreograf, režisér, najvýznamnejšia osobnosť v histórii Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, Juraj Kubánka," uviedol SĽUK na sociálnej sieti.

 

img

 

Juraj Kubánka sa narodil 31. októbra 1928 v obci Tri dvory (Turie) v údolí Malej Fatry. V roku 1932 sa rodina presťahovala do Liptovských Sliačov. "Základom jeho vzťahu k ľudovej kultúre a osobitne k folklóru bolo pôsobenie jeho matky, Bronislavy Kubánkovej, ktorá v Sliačoch založila detský folklórny súbor, viedla folklórnu skupinu aj súbor divadelných ochotníkov. Jej pôsobenie bolo zamerané najmä na deti, no stala sa významnou osobnosťou, na ktorú sa ľudia obracali s každodennými problémami," dodal SĽUK.

 

Počas svojich študentských rokov Juraj pomáhal mame pri vedení detského súboru. Základné vzdelanie získal v Liptovských Sliačoch a v Ružomberku. V roku 1947 bol prijatý na Lekársku fakultu v Bratislave. V tomto období spolu s Pavlom Kertysom a Jurajom Králikom založili tanečnú skupinu Odzemkári, ktorá, v spojení s Národopisnou skupinou Živeny pod vedením Oľgy Chodákovej a Ľuby Bakovej, vytvorila základ Lúčnice. Prvé spoločné vystúpenie mali 15. mája 1948 na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v Prahe, kam ich pozval Karol Plicka.

 

img

 

Kubánka štúdium na Lekárskej fakulte nedokončil a na podnet Pavla Tonkoviča nastúpil v 24. októbra 1949, spolu s Martinom Ťapákom, do SĽUK-u, kde sa mali podieľať na tvorbe druhého programu. "SĽUK sa však stal jeho celoživotným osudom. Tu pôsobil ako tanečník, choreograf, dramaturg, scenárista, režisér i umelecký vedúci súboru. V roku 1957 absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pod vedením profesorov Reimosera, Psotu a Brauna. Jeho záverečnou prácou bola Povesť o Jánošíkovi a hôrnych chlapcoch," napísal SĽUK.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Očitý svedok o úmrtí Milana Lasicu! Na udalosť reagovali aj známe tváre

 

V roku 1968 bol z politických dôvodov zbavený funkcií v SĽUK-u a v roku 1971 prijal ponuku Štátneho súboru pre srbskú ľudovú kultúru a nastúpil ako choreograf. Súbor Lužických Srbov dosiahol pod jeho vedením vysokú umeleckú úroveň. V Nemecku pôsobil aj vo Vojenskom súbore E. Wienarta, v súbore Berliner Tanzensemble a v Nemecko–srbskom divadle v Bautzene spolupracoval na tvorbe muzikálu Krabat. Jeho umelecká kariéra je spojená i s poľským štátnym súborom ŚLĄSK (ŠLONSK), Lúčnicou, Podduklianským ukrajinským ľudovým súborom, Československým štátnym súborom piesní a tancov i s niekoľkými amatérskymi súbormi na Slovensku.

 

img

 

Taktiež spolupracoval s médiami a divadelnými scénami. Spolupracoval i na filme Rodná zem (1954), s RTVS na Tanečných miniatúrach, Harmonii pastoralis (1970), v SND na Krútňave (1952), filmovej adaptácii opery J. Cikkera Jánošík (1987), s Divadlom Romatan v Košiciach a s Divadlom bratov Mrštíkovcov v Brne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Hudobník František Nedvěd prehral boj o život


Za svoju prácu dostal titul Zaslúžilý umelec v roku1966, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra 1. triedy v roku 2008 a Cenu ministerky kultúry v roku 2017.

 

img

 

"Juraj Kubánka sa rozhodujúcou mierou zaslúžil o vývoj a postavenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v slovenskej kultúre. Svoje diela považoval za svoje deti a zdráhal sa niektoré vyzdvihovať. Jeho tance ako Dupák, Kuruci, Podpolianska mlaď, Biela plť na Váhu, Maľovaní zbojníci, Tatranská zima i Tatranskí orli, či tanečné divadlo Hrachová baba a Jurošík však možno považovať nielen za míľniky SĽUK-u, ale aj za diela charakterizujúce prepojenie slovenskej kultúry na tradície," dodal SĽUK.

 

img

 

Kubánka zostane pre Slovenský ľudový umelecký kolektív a pre všetky jeho generácie navždy dominantnou osobnosťou.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies