Vedci vedia dnes spoznať, či za desať rokov dostanete Alzheimera

NETKY.SK • 25 Január 2019, 06:00 • 2 min
Vedci vedia dnes spoznať, či za desať rokov dostanete Alzheimera

Zmeny v úrovni krvného proteínu zvaného ľahký polypeptidný neurofilament (NFL) môže signalizovať riziko vzniku Alzheimerovej choroby, a to o desať rokov skôr, než sa objavia prvé príznaky tejto degeneratívnej choroby mozgu.

slovakia

left justify in out

Štúdiu o novom objave zverejnil podľa denníka The Guardian odborný časopis Nature Medicine.

 

"Vieme, že Alzheimerova choroba začína jedno či dve desaťročia pred prvými príznakmi. Terapia musí zasiahnuť desať rokov pred nimi či dokonca skôr, aby uspela," povedal Mathias Jucker, spoluautor štúdie z Centra pre neurodegeneratívne choroby v nemeckom Tübingene.

 

Krvný test podľa neho nielen odhalí ničivú chorobu, ale tiež umožní preverovať účinky liečby. To je dôležité, pretože zatiaľ sa účinný liek na Alzheimerovu chorobu stále hľadá.

 

img

 

Ľahký polypeptidný neurofilament je obsiahnutý v krvi a v mozgovomiechovom moku. Vyskytuje sa v neurónoch. Výskumy odhalili, že jeho zvýšený výskyt v telesných tekutinách myší je spätý s vyššou úrovňou poškodenia mozgu.

 

Jucker a jeho kolegovia preskúmali úrovne NFL u 243 ľudí s genetickou mutáciou predurčujúce prepuknutie Alzheimera, a ďalších 162 ľudí bez tejto mutácie. Nemecký vedec upozornil, že u ľudí s mutáciou sa objavili príznaky Alzheimera v očakávaných časoch, čo expertom umožnilo sledovať úroveň NFL dlho predtým, než sa tieto príznaky objavili.

 

 

img

 

Nemecký tím zistil, že 6,8 roka predtým, než sa objavili príznaky Alzheimera, sa úroveň NFL v krvi výrazne líšila: ľudia s Alzheimerovou mutáciou mali v krvi aj v mozgovomiechovom moku oveľa viac tohto proteínu než ľudia bez mutácie.

 

Úroveň NFL zvýši aj iné poruchy


Ďalší výskum ukázal, že rozdiely medzi úrovňou NFL u ľudí s mutáciou a bez nej išli zistiť dokonca už 16 rokov pred prvými príznakmi.

 

"Nie sú to nevyhnutne absolútne hladiny, ktoré vám povedia, že prebieha neurodegenerácia - ide o tempo zmien. To je skutočne citlivé už veľmi, veľmi skoro," zdôraznil Jucker.

 

Guardian ale citoval aj doktora Jamesa Picketta, ktorý vedie výskum choroby v britskej Alzheimerovej spoločnosti. Podľa neho sa môže výskyt NFL zvýšiť nielen v dôsledku nástupu Alzheimerovej choroby, ale tiež pri traumatických zraneniach mozgu či pri roztrúsenej skleróze. Podľa neho teda nie je jasné, ako užitočné môže toto meradlo byť.

 

Príznaky choroby


Skoré: Strata krátkodobej pamäte, dezorientácia, zmeny správania,
prudké zmeny nálad, problémy pri nakladaní s peniazmi alebo
pri telefonovaní.

 

Pokročilé: Vážna strata pamäti, zabúdanie najbližších členov
rodiny, známych predmetov alebo miest, frustrácie z neschopnosti
pochopiť slová, čo vedie k agresívnemu rokovaniu, možná je
aj strata schopnosti chodiť, ako aj problémy s jedením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies