Každý tretí slovenský podnikateľ vraj porušuje zákony

NETKY.SK • 19 Júl 2019, 15:29 • 2 min
Každý tretí slovenský podnikateľ vraj porušuje zákony

BRATISLAVA - Každý tretí slovenský podnikateľ hovorí, že nedokáže podnikať bez porušovania zákonov. Dôvodom je najmä ich množstvo a časté zmeny.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu názorov podnikateľov na kvalitu podnikateľského prostredia, ktorý uskutočnilo Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS). Napriek viacerým antibyrokratickým balíčkom a deklaráciám politikov vníma väčšia oslovených podnikateľov podmienky pre podnikanie horšie ako v čase, keď s podnikaním začínali, uviedlo združenie.

„Podnikateľské prostredie v SR sa nachádza v natoľko zlom stave, že jediným spôsobom, ktorý môže priniesť citeľné zlepšenie podmienok pre podnikanie, je radikálne zníženie množstva regulácií spolu s radikálnym znížením administratívneho zaťaženia," konštatoval prezident ZPS Ján Oravec.

Viac ako polovica slovenských podnikateľov v prieskume ako dôvod, pre ktorý je nemožné dodržiavať zákony, označila ich časté zmeny, ktoré nemožno pravidelne sledovať. Približne polovica respondentov považuje za dôvod nedodržiavania zákonov ich nejednoznačnosť.

Zo spoločnosti založenej na ekonomike voľného trhu sa Slovensko mení podľa Oravca na spoločnosť s povoľovacou ekonomikou. "Podnikateľ môže robiť len to, čo mu dovolí úradník a politik," pokračoval Oravec. Zákony sa podľa ZPS menia tak často, že ich podnikatelia nestíhajú sledovať.

 

img


Záujmy veľkej väčšiny domácich podnikateľov sú podľa združenia na okraji pozornosti vlády i parlamentu. „Úspech politických strán v blížiacich sa parlamentných voľbách bude závisieť aj od ich schopnosti osloviť veľké skupiny voličov, ktorých problémy politika dlhodobo ignorovala. Na Slovensku je určite takou skupinou kategória domácich podnikateľov. Len fyzických osôb podnikateľov je na Slovensku asi 350 000," povedal Ján Oravec.

Parlamentné voľby v roku 2020 by sa mohli stať podľa Jána Oravca prvými voľbami, v ktorých nahnevaný hlas podnikateľov politici konečne začnú naozaj počúvať.

 

"Hospodársku politiku treba začať robiť zásadne inak. Jej kľúčovým cieľom sa musí stať zvyšovanie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky. Musí byť koordinovaná tak, aby ambície v sociálnej a ekologickej oblasti boli v súlade s možnosťami ekonomiky, nie na jej úkor. A napokon je potrebné, aby vláda svoje návrhy s podnikateľmi prediskutovala ešte predtým, než nadobudnú legislatívnu podobu v Rade vlády pre konkurencieschopnosť, ktorá by bola zložená z jednej polovice z členov vlády a z druhej polovice zo zástupcov súkromného sektora," uzavrel Oravec.

ZPS je prvé záujmové združenie súkromných podnikateľov v modernej histórii Slovenska. Jeho prieskum týkajúci sa názorov malých a stredných podnikov na kvalitu podnikateľského prostredia bol realizovaný formou telefonických rozhovorov na celkovej vzorke 1 000 respondentov v spolupráci so Slovak Business Agency.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona