Čo sa deje? Autobusy odvážajú migrantov od poľskej hranice

NETKY.SK • 17 November 2021, 16:47 • 2 min
Čo sa deje? Autobusy odvážajú migrantov od poľskej hranice

VARŠAVA - Na bieloruskej strane hraníc s Poľskom táboria tisíce migrantov, ktorých tam podľa poľskej vlády nalákal bieloruský režim. Poľsko a pobaltské štáty obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že vyvoláva krízu zámerne, aby destabilizoval Európsku úniu odvetou za sankcie, ktoré na jeho krajinu uvalil Brusel.

slovakia

left justify in out

Migranti opúšťajú tábor na bieloruskej strane hranice s Poľskom, odkiaľ ich údajne odvážajú autobusmi bieloruské úrady. Uviedol to v stredu námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik, informovala tlačová agentúra PAP.

 

img

 

Wasik pre televíziu Republika povedal, že tábor migrantov neďaleko poľskej pohraničnej obce Kužnica začali vyprázdňovať, keď režim Alexandra Lukašenka začal zabezpečovať dopravu z oblasti. Noc na stredu bola podľa neho v oblasti po utorkových násilnostiach pokojná. "Vyzerá to, akoby Lukašenko prehral bitku o hranice," vyhlásil Wasik.

 

Prečítajte si tiež: EÚ rozšíri sankcie voči Bielorusku. Korčok ich považuje za nevyhnutné

 

Dodal, že bieloruského lídra prekvapil silný poľský odpor. "Najväčším spojencom Lukašenka v Európe je politická korektnosť, elita, ktorá vyvíja tlak na (bezpečnostné) služby a hovorí, že používame fašistické metódy," citovala Wasika PAP. "Aktivity v Poľsku dávali Bielorusku nádej, že podľahneme tlaku politickej korektnosti," uviedol politik vládnej strany Právo a spravodlivosť a dodal, že najdôležitejšie je zaistiť bezpečnosť miestnych obyvateľov.

 

img

 

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predtým v poľskom rozhlase povedal, že vyriešenie migračnej krízy na poľsko-bieloruských štátnych hraniciach môže trvať ešte celé mesiace či dokonca roky. Vláda sa rozhodla postaviť na hranici s Bieloruskom múr. S jeho budovaním by mali začať už v decembri. 

 

K téme: Poliaci začnú stavať múr na hranici s Bieloruskom. Ako bude vyzerať?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona