Tisícky komunít na platforme Reddit prešli do súkromného sektoru ​​na protest proti novým poplatkom za dáta

NETKY.SK • 13 Jún 2023, 13:15 • 2 min
Tisícky komunít na platforme Reddit prešli do súkromného sektoru ​​na protest proti novým poplatkom za dáta

MEDFORD - Tisícky komunít na Reddite sa prehodili do súkromného stavu na protest proti novým poplatkom za dáta. Platforma bude čoskoro vyžadovať, aby vývojári široko používaných aplikácií tretích strán platili za „prémiový prístup“. Bez týchto aplikácií sa používateľská skúsenosť výrazne zmení.

slovakia

left justify in out

Sociálnu platformu Reddit, známu vďaka širokej škále užívateľských komunít, postihol protest používateľov. Tí protestovali proti rozhodnutiu vlastníka stránky začať účtovať tretím stranám aplikácií poplatky za prístup k jeho údajom. Odhaduje sa, že v pondelok sa v rámci protestu proti zmenám v API Redditu (aplikačné programovacie rozhranie) dostalo do súkromného sektora viac ako 6 000 subredditov (komunít na Reddite). Medzi ne patria napríklad r/funny, r/gaming, r/gadgets či r/todayilearned, z ktorých má každý vyše milión subscriberov

 

Nariadenia API spoločnosti Reddit boli oznámené v apríli; okrem iných zmien sa od väčšiny tretích strán bude vyžadovať, aby zaplatili za „prémiový prístup“ k vlastnenej technológii spoločnosti. To prinútilo aplikácie, ako je napríklad Apollo, ktoré používateľom umožňujú prispôsobiť ich pohľad na Reddit, čeliť obrovským účtom vo výške 20 miliónov USD ročne, aby mohli naďalej ponúkať svoje služby.

 

img

rozhranie aplikácie Apollo od Redditu

 

Výpadok viedol v pondelok k zlyhaniu domovskej stránky Reddit, pričom výpadok spôsobil technické problémy ľuďom, ktorí sa pokúšali o prístup na stránku. Protest bol navrhnutý tak, aby zabránil komukoľvek mimo komunity vidieť príspevky rozhorčených používateľov.

 

Reddit ešte predtým oznámil, že aplikácie zamerané na dostupnosť budú vyňaté zo zmien cien. Predpokladá sa, že Reddit sa rozhodol účtovať za používanie svojich údajov čiastočne v reakcii na to, že spoločnosti AI používajú stránku na vylepšovanie svojich systémov.

 

V skupinovom vyhlásení masová skupina protestujúcich moderátorov Redditu povedala: „Dvanásteho júna sa na protest proti tomuto nariadeniu vydá mnoho predplatiteľov do súkromného stavu. Niektorí sa vrátia po 48 hodinách, iní už tak zostanú natrvalo, pokiaľ sa táto otázka primerane nevyrieši, pretože mnohí moderátori nie sú schopní vykonávať prácu s nedostatočnými nástrojmi dostupnými prostredníctvom oficiálnej aplikácie. Nikto z nás to nerobí ľahko: Robíme to, čo robíme, pretože milujeme Reddit, a naozaj veríme, že táto zmena neznemožní pokračovať v tom, čo milujeme."

 

img

Domovská stránka Redditu, ktorá zobrazuje jeho základný princíp; voľná diskusia medzi užívateľmi na rozličné témy, ktoré tam fungujú ako tzv. subreddity (r/ názov témy).

 

Reddit však zostáva odhodlaný čeliť protestom. Riaditeľ komunikácie so spotrebiteľmi a produktmi Tim Rathschmidt povedal portálu The Verge, že spoločnosť nemá čo zdieľať okrem toho, čo predtým povedal výkonný riaditeľ Steve Huffman vo svojom júnovom vyhlásení, v ktorom tvrdil, že sú "radi, že sa spoja s ľuďmi, ktorí chcú s nami pracovať."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies