Ďalšia rana pre zvieraciu ríšu! Žraločie mláďatá tvrdo doplatia na postupné otepľovanie oceánov

NETKY.SK • 14 Január 2021, 7:36 • 2 min
Ďalšia rana pre zvieraciu ríšu! Žraločie mláďatá tvrdo doplatia na postupné otepľovanie oceánov

Globálne otepľovanie planéty ohrozuje žraloky. Tie sa totiž zvyšujúcich sa teplôt oceánov stávajú zraniteľnejšími a vyčerpanejšími. Dôvodom je, že už nedokážu dorásť do takých rozmerov, do akých by mali. Vedci sa domnievajú, že v budúcnosti budú mať obrovský problém prežiť.

slovakia

left justify in out

O novej vedeckej štúdii informoval časopis Scientific Reports. Podľa výskumníkov, ktorí sa zamerali na žraloka okatého zistili, že táto paryba negatívne reaguje na zvýšené teploty oceánov.

 

Žraloky budú mať problém prežiť

„Zistili sme, že čím je voda teplejšia, tým sa všetko deje rýchlejšie. A to môže byť pre žraloky problém,“ uviedla autorka štúdie Carolyn Wheelerová z massachusettskej univerzity v Bostone.

 

Spoluautorka Jodie Rummerová z James Cook Univerzity hovorí, že voda, kde sa tento druh žraloka najviac vyskytuje, bude mať na konci storočia priemernú teplotu presahujúcu dokonca 31 stupňov Celzia.

 

 

Žraloky okaté sa počas roka najviac zdržiavajú vo vodách okolo Veľkého bariérového útesu, ktorý sa nachádza medzi Austráliou a Papua Novou Guineovou.

 

Prečítajte si tiež: Amazonskému pralesu hrozí neodvratný zánik. Vedci už vedia, kedy oň definitívne prídeme

 

Rast teplôt v oceánoch

Rastúce teploty oceánov budú hlavnou hrozbou pre žraloky, najviac však pre tie vajcorodé. Žraloky sa totiž o svoje nakladené vajíčka nestarajú. Čo v praxi znamená, že musia byť schopné prežiť odkázané sami na seba až štyri mesiace.

 

„Žraloky okaté sú známe pre svoju odolnosť voči zmenám,“ zdôraznila Rummerová. „Ak sa však ani tento druh nedokáže vyrovnať s otepľovaním vody, ako sa potom s týmto problémom vysporiadajú iné, zraniteľnejšie druhy?“ pýta sa vedkyňa.

 

Podľa Johna Mandelmana z New England Aquarium, ktorý dohliadal na túto štúdiu tvrdí, že je nevyhnutné, aby sa na túto problematiku zameral vedecký výskum.

 

A takýmto spôsobom prispieť k zvýšeniu ochrany živočíchov, ktoré sú v dôsledku rastúcich teplôt v oceánoch najviac ohrozené.

 

Mohlo by vás zaujímať: Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona