Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik

NETKY.SK • 9 December 2020, 07:11 • 2 min
Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik

Vedci z Talianska a Británie prišli s desivými zisteniami. Do konca tohto storočia sa roztopí značná časť ľadovcov, čo bude mať negatívny dopad na životné prostredie a ekonomiku v alpských regiónoch.

slovakia

left justify in out

Namiesto ľadovcov zelené pahorky? Takto môžu vyzerať na sklonku 21. storočia Alpy. „Všetky alpské ľadovce sa budú v najbližších desaťročiach zmenšovať a väčšine z nich hrozí, že do konca storočia zmiznú,“ uviedol pre agentúru Filippo Giorgi, jeden z autorov novej štúdie.

 

Nedostatok vody v regiónoch

Podľa výskumníkov hrozí, že do roku 2050 sa začnú roztápať všetky ľadovce, ktoré sa nachádzajú vo výške do 3500 metrov nad morom. V budúcnosti hrozí, že v alpských oblastiach bude nedostatok pitnej vody, čo sa negatívne odrazí na životnom prostredí.

 

img

 

„Jeden z najväčších dopadov na obyvateľstvo v Alpách sa bude týkať vodných zdrojov,“ povedal profesor a hlavný koordinátor výskumu Neil Glasser z univerzity v Aberystwythu.

 

Súvisiaci článok: Otepľovanie sa prejavilo už aj v Ázii. Ľadovce sa roztápajú rýchlejšie, ako sa predpokladalo

 

Roztápanie zasiahne lyžiarske strediská

Vedci upozorňujú, že dopady pocítia obľúbené destinácie lyžiarov ako je napríklad Zermatt v Švajčiarsku, Hintertux v Rakúsku či Grande Motte vo Francúzsku.

 

img

 

„Ľadovce sú tým povestným kanárikom v klietke, ich roztápanie je veľmi rýchle,“ podotkol Glasser. Dodal, že strata ľadovcov je jedným z najviditeľnejších a najbezprostrednejších dôsledkov klimatických zmien.

 

Hranica rastie skokovo

Vedci vo svojom výskume analyzovali vývoj od začiatku minulého storočia a vytvorili prognózu do konca 21. storočia. Sledovali pritom vývoj nadmorskej výšky roztápania ľadovcov, teda nadmorskú výšku pri ktorej sa ľadovce prestávajú roztápať.

 

Na začiatku 20. storočia bola priemerná nadmorská výška, kde sa ľadovce prestali topiť 2980 m. n. m., medzi rokmi 1991 až 2020 sa zvýšila na 3234 m. n. m.

 

img

 

Vedci predpokladajú, že do konca storočia sa táto hranica ešte rapídne zvýši a pri skutočne zlom scenári sa posunie až na 3880 m. n. m., pričom by mohlo zaniknúť necelých 70% alpských ľadovcov. V tom najhoršom prípade až 92 percent.

 

Nadmorská výška roztápania ľadovcov stúpa predovšetkým pre vysoké teploty v letných mesiacoch a nižším priemerným zrážkam. Vedci tiež uviedli, že roztápanie ľadovcov naprieč Európou nie je rovnomerné, výraznejšie je zasiahnutá západná časť pohoria.

 

Mohlo by vás zaujímať: Štúdia priniesla nelichotivú prognózu pre oceány

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies