Ďalší úspešný úlovok košických krajských kriminalistov. Obvinili muža, kvôli ktorému oklamaná seniorka prišla o svoje úspory

NETKY.SK • 8 December 2023, 09:52 • 2 min
Ďalší úspešný úlovok košických krajských kriminalistov.  Obvinili muža, kvôli ktorému oklamaná seniorka prišla o svoje úspory

KOŠICE - V máji tohto roku 79-ročnú seniorku z Košíc oslovila falošná "doktorka Nováková" telefonicky, tvrdiac, že jej syn spôsobil autonehodu a potrebuje finančnú pomoc. Omylom poslala cez 7 000 eur na účet podvodníka. Kriminalisti vďaka dôslednému pátraniu identifikovali 37-ročného Nicolasa z Lučenca ako páchateľa, ktorý teraz čelí obvineniu zo zločinu podvodu. Za tento čin mu hrozí v prípade odsúdenia trest od troch do desiatich rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Polícia neustále upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať im pomoc. Je dôležité, aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, rovnako tiež osoby, ktoré nepoznajú, prípadne osoby, ktoré ich navštívili a sami bez ich kontaktovania ponúkajú pomoc.

Náročnosť objasňovania týchto prípadov ovplyvňujú neraz slabšie pamäťové vlastností poškodených, najmä v súvislosti s popisom páchateľov, a rovnako tak ich oznámenia s väčším časovým odstupom. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo.


Polícia nielen v Košickom kraji, ale na celom Slovensku, realizuje opatrenia na ochranu seniorov pred trestnou činnosťou páchanou na nich v spolupráci so Slovenskou poštou, mestskými časťami, obcami, farnosťami a subjektami, ktoré sa o seniorov starajú alebo ich združujú (kluby dôchodcov, denné stacionáre, charita, prepravné služby pre chorých a seniorov) a vykonáva preventívne aktivity formou prednášok, besied a osvety.

Policajný zbor preto opätovne apeluje:

  • Nie je hanbou, ak vytočia bezplatné číslo 158 a oznámia, že niekto cudzí od nich pod rúškom emotívneho príbehu pýtal peniaze.
  • Nie je hanbou, ak si u iného príbuzného overia, či syn, vnuk alebo iná blízka osoba mala dopravnú nehodu.
  • Je prirodzené a správne, ak neveria výhovorkám osoby v telefóne, že má iný hlas kvôli chrípke alebo nachladnutiu, a overia si to spätným telefonátom.

Žiaľ, na svoju dôverčivosť doplatila ešte v máji tohto roku aj 79-ročná seniorka. Keď jej krátko pred obedom zazvonil telefón, hlas v ňom sa predstavil ako doktorka Nováková, slúžiaca na oddelení traumatológie jednej z košických nemocníc. Na prekvapenú dôchodkyňu potom „vytiahla“ starý známy príbeh – povedala jej, že jej syn Róbert je vinníkom autonehody, pri ktorej spôsobil škodu nielen na svojom, ale aj na cudzom vozidle. Aby tento vymyslený príbeh znel ešte dôveryhodnejšie, v telefóne sa s plačom ozvala aj osoba, ktorá tvrdila, že je jej syn, ale má zašitý jazyk, preto sa mu ťažko artikuluje. Nezabudol ju však požiadať, aby mu požičala viac ako 7.000 eur.

Preľaknutá seniorka v domnení, že pomáha synovi, „utekala“ vložiť na číslo účtu, nadiktovaný „doktorkou“, sumu, ktorú od nej jej „akože syn“ požadoval. Aby si hlas v telefóne bol istý, že všetko ide podľa vopred vymysleného plánu, opätovne seniorke zavolala „doktorka Nováková“ a overila si, či peniaze skutočne vložila na účet a strach seniorky o svoje dieťa ešte umocnila informáciou, že syn je na tom psychicky veľmi zle, ale že ju k nemu zavedie.

Keď vystrašená seniorka došla do nemocnice, čakalo ju nemilé prekvapenie. Nielen, že zistila, že tam „doktorka Nováková“ nepracuje, ale aj to, že jej syn žiadnu autonehodu nemal. Za ten čas, peniaze, ktoré vložila na nadiktovaný účet, z neho boli už dávno fuč.


Košickí krajskí kriminalisti preto rozbehli veľmi náročné pátranie po osobe alebo osobách, ktoré sa hrou na city neštítia vylákať peniaze od dôverčivých seniorov. Objasňovanie takýchto prípadov je však veľmi náročný a zdĺhavý proces, a neraz trvá aj niekoľko mesiacov. Vďaka tímovej práci kriminalistov, výmene informácií a operatívno – pátracej činnosti, sa košickým kriminalistom podarilo zistiť, že v tomto prípade ide o osobu, zdržujúcu sa v meste Lučenec. Kriminalisti v spolupráci s košickými „kukláčmi“ preto v stredu prekvapili 37-ročného Nicolasa priamo v Lučenci. S putami na rukách potom putoval do cely policajného zaistenia.

Získaná dôkazná situácia v týchto dňoch umožnila vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lučenčana Nicolasa obviniť zo zločinu podvodu. Košický policajný vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného muža do vyšetrovacej väzby. Za to, že chcel seniorku pripraviť o celoživotné úspory, hrozí, že si v prípade dokázania viny za mrežami posedí tri až 10 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR / KR PZ KE, Foto: Vranovské novinky (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies