Vyhliadky Ruska v Arktíde a potreba stávať jadrové ľadoborce

NETKY.SK • 1 November 2020, 10:09 • 2 min
Vyhliadky Ruska v Arktíde a potreba stávať jadrové ľadoborce

MOSKVA. Rusko sa pripravuje na výstavbu troch najsilnejších jadrových ľadoborcov na svete v rámci projektu Líder. Je to uvedené v prezidentskom dekréte „O stratégii rozvoja arktickej zóny Ruskej federácie a zaistení národnej bezpečnosti na obdobie do roku 2035“.

slovakia

left justify in out

Rusko je na prvom mieste v rozvoji flotily ľadoborcov. Žiadna iná krajina na svete, vrátane USA alebo Kanady, ktoré majú tiež prístup k arktickým moriam, nemá ľadoborce rovnakej kvality a úrovne ako Ruska federácia. Je to dôvod na hrdosť, ale vďaka neustálej konkurencii v arktickom regióne, Rusi nútení pokračovať vo vývoji flotily jadrových a konvenčných ľadoborcov.

 

img

 

Jadrové ľadoborce projektu Líder sú schopné zabezpečiť celoročný priechod lodí po trase Severného mora. Charakteristika projektu je pôsobivá: ľadoborce Líder majú kapacitu 120 MW hriadele, rýchlosť – 22 uzlov, dĺžka – 209 metrov, šírka – 47,7 metra. Výtlak ľadoborca pri ponore pozdĺž kýlovej čiary je asi 70-tisíc ton.

 

Hlavnými zložkami motora ľadoborca sú: jadrová elektráreň s 2 reaktormi RITM-400, parná turbína so štyrmi turbínovými generátormi, každý s výkonom 37 MW, elektrický pohonný systém so 4 vrtuľovými motormi, každý s výkonom 30 MW. Ľadoborce sú konštruované na životnosť 40 rokov. Očakáva sa, že stavba prvého ľadoborca bude dokončená do roku 2027 a do roku 2033 budú hotové všetky tri ľadoborce projektu Líder.

 

img

 

Okrem ľadoborcov Líder Rusko plánuje do roku 2035 postaviť 5 ľadoborcov projektu 22220 – najväčších v modernom svete. Dĺžka ľadoborca takéhoto projektu je 173,3 metra a šírka 34 metrov. Ľadoborce tohto typu zabezpečia priechod karavanov lodí v arktických moriach prerazením ľadu s hrúbkou až 3 metre.

 

Ľadoborce budú hrať veľmi dôležitú úlohu aj pri rozvoji iných príležitosti v Arktíde. Globálne otepľovanie by mohlo zmeniť ruský Ďaleký sever na veľmi sľubný región, kde vzniknú nové priemyselné podniky, logistické centra a dokonca aj osídlené mestá. Podobná stratégia ruského štátu je pre západné krajiny dosť obávaná.

 

img

 

Na jednej strane výstavba nových ľadoborcov nemôže potešiť americké, britské a kanadské orgány, ale na druhej strane bez ruských ľadoborcov je pohyb lodí po Severnej morskej ceste v súčasnosti nemožný. V tejto situácii sú zahraničné lodné spoločnosti nútené uznávať existujúci poriadok a zakaždým požiadať o pomoc Rusko pri prechode úsekmi severomorskej trasy.  

 

Zdroj: https://topwar.ru/176493-o-neobhodimosti-stroitelstva-ledokolov-lider-i-rossijskih-perspektivah-v-arktike.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies