Čistá ropa z Ruska už dorazila do uzla Uneč

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 16:05 • 2 min
Čistá ropa z Ruska už dorazila do uzla Uneč

MOSKVA - Rusko v pondelok oznámilo, že z krajiny už prúdi čistá ropa. Vyhlásil to hovorca ruského podpredsedu vlády Dmitrija Kozaka, podľa ktorého čistá ropa dorazila na poludnie miestneho času do uzla Uneča blízko rusko-bieloruskej hranice.

slovakia

left justify in out

Bieloruská štátna ropná firma Belneftechim krátko popoludní zase uviedla, že do krajiny ešte čistá ropa z Ruska nedorazila a tamojšie rafinérie stále pracujú len v obmedzenom režime.

 

Moskva a Minsk sú v rovnakom časovom pásme

 

Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie krajiny minulý týždeň v dôsledku kontaminácie pozastavili dovoz ruskej ropy cez ropovod Družba. Zastavenie týchto dodávok zasiahlo aj ďalšie štáty, ktoré dovážajú ropu cez Družbu.

 

Podpredseda ruskej vlády Kozak v piatok (26. 4.) po rokovaniach v bieloruskom Minsku vo svojom vyhlásení uviedol, že sa s dotknutými krajinami dohodli na spoločných opatreniach na odstránenie následkov kontaminácie. To malo Moskve umožniť obnovenie dodávok a transport čistej ropy na hranice s Bieloruskom do 29. apríla.

 

 

Ruský monopol spoločnosti Transneft v piatok uviedol, že znečistenie, ktoré viedlo k pozastaveniu toku ropy do Európy, by mohlo byť úmyselné, informovala tlačová agentúra Interfax.

 

Problém vznikol minulý týždeň, keď neidentifikovaný ruský výrobca kontaminoval ropu veľkým množstvom organických chloridov, ktorý sa zvyčajne používajú na zvýšenie produkcie ropy, ale musia sa odstrániť pred odoslaním ropy odberateľom, pretože môžu zničiť rafinérske zariadenia.

 

Znečistenie bolo odhalené na súkromnom termináli Samara Transnefť, odkiaľ sa ropa dodáva do systému Družba. Do tohto terminálu prúdi ropa od mnohých malých producentov. Ich mená ruská strana nezverejnila, ale vyšetrovatelia už údajne prehľadali niekoľko súkromných spoločností v meste Samara.

 

Ruský prevádzkovateľ ropovodu Transneft v piatok vyhlásil, že kontaminácia ropy prepravovanej cez ropovod Družba bola "úmyselná", a že v tomto prípade sa začalo vyšetrovanie trestného činu.

 

TASS uviedla, že vysoká koncentrácia organického chloridu, ktorá môže zničiť rafinačné zariadenia, bola vstreknutá do systému Družba cez Samara Transneft Terminal, ktorý v súčasnosti používa niekoľko malých výrobcov.

 

Minulý týždeň niekoľko východoeurópskych a stredoeurópskych rafinérií uviedlo výrazné zhoršenie kvality ropy získanej prostredníctvom ropovodu Družba. Bieloruské ropné spoločnosti zastavilo xďalší tranzit cez krajinu na dobu neurčitú kvôli nízkej kvalite ropy. Ukrajina prestala vo štvrtok prijímať olej z toho istého systému.

 

Všetky dotknuté krajiny požadovali stretnutie s predstaviteľmi Transneftu a ruským ministerstvom energetiky nad kontamináciou. Dnes už ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že sa snaží tento problém vyriešiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies