Čínskeho nositeľa Nobelovej ceny prepustili z väzenia, senátor Rubio žiada jeho okamžitý prevoz do USA

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 09:54 • 2 min
Čínskeho nositeľa Nobelovej ceny prepustili z väzenia, senátor Rubio žiada jeho okamžitý prevoz do USA

PEKING - Čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa prepustili z väzenia zo zdravotných dôvodov, informoval dnes jeho právnik Šang Pao-ťün.

slovakia

left justify in out

Rakovina pečene, ktorou trpí čínsky disident a nositeľ Nobelovej ceny Liou Siao-po, nie je liečiteľná ani chirurgicky, ani chemoterapiou, ani rádioterapiou. Uviedla to dnes vo videoposolstve priaznivcom disidentova manželka Liou Sia.

 

"Nemôžu ho operovať, nemôžu ho ožarovať, nemôžu mu dať chemoterapiu," vyhlásila Liou Sia bez ďalšieho spresnenia. Uviedla, že podľa úradov sa už rakovina dostala do pokročilého štádia.

 

Dodala, že úrady rodine neumožňujú stretnúť sa s lekármi, takže príbuzní ani nevedia, či sú informácie od úradov pravdivé. Podľa zdroja blízkeho rodine sa Liou Siao-po podrobuje cielenej terapii.

 

Liou Siao-po a Liou Sia sa pôvodne chceli vrátiť do Pekingu, aby sa liečil tam, ale úrady ich žiadosť zamietli.

 

Vedenie väznice v provincii Liao-ning v pondelok vydalo vyhlásenie, že lekársku starostlivosť disidentovi poskytovalo osem "veľmi známych špecialistov na tumory", ale západní politici i ľudskoprávni aktivisti vyjadrili pochybnosti ohľadom kvality liečby.

 

Americký senátor Marco Rubio v tejto súvislosti vyzval prezidenta USA Donalda Trumpa, aby z humanitárnych dôvodov žiadal okamžitý prevoz Liou Siao-poa do USA.

 

Lioua, spisovateľa a ľudskoprávneho aktivistu vyzývajúceho na politické reformy a koniec vlády jednej strany v Číne, zatkli v roku 2009, a to na základe obvinení z "podnecovania protištátnej činnosti". Súd mu vymeral 11 rokov odňatia slobody.

 

V roku 2010, keď bol už za mrežami, získal Liou Siao-po Nobelovu cenu za mier "za svoj dlhý a nenásilný boj za základné ľudské práva v Číne".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies