Prioritou rezortu obrany počas predsedníctva v OBSE bude najmä vojenská spolupráca

NETKY.SK • 3 Január 2019, 10:36 • 2 min
Prioritou rezortu obrany počas predsedníctva v OBSE bude najmä vojenská spolupráca

BRATISLAVA - Prioritami rezortu obrany v politicko-vojenskej oblasti budú počas predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) najmä podpora vojenskej spolupráce ako aj znižovanie napätia a rizika vypuknutia vojenského konfliktu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

slovakia

left justify in out

Slovensko ako predsednícka krajina OBSE bude tiež pokračovať v Štruktúrovanom dialógu o súčasných a budúcich bezpečnostných výzvach. Cieľom bude zároveň podpora širšieho chápania súčasných výziev a rizík v politicko-vojenskej oblasti, čo môže viesť k zvýšeniu predvídateľnosti bezpečnostného prostredia, deeskalácii napätia a zníženiu hrozieb a rizík ovplyvňujúcich spoločné bezpečnostné prostredie.

 

img

 

Slovenská republika je od januára okrem OBSE aj predsedníckou krajinou regionálneho formátu Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC). Priority rezortu obrany počas ročného predsedníctva v tomto formáte sú zamerané na pokračovanie v naštartovaných projektoch, ako aj na vytváranie nových iniciatív regionálnej spolupráce v rámci ozbrojených síl krajín CEDC.

 

img


Príkladom doterajšej úspešnej spolupráce krajín združených v tomto formáte je spoločný projekt Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO) v oblasti rádio-chemicko-biologickej ochrany pod vedením Rakúska a tiež spoločné medzinárodné cvičenie zamerané na zvládanie prípadných migračných vĺn na vonkajšej hranici Európskej únie. Významnou oblasťou spolupráce CEDC je aj podpora krajín západného Balkánu v ich integračných snahách, ako aj pri zvládaní migračných vĺn. Formát Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) vznikol v roku 2010 a okrem Slovenskej republiky je súčasťou tejto regionálnej spolupráce aj Maďarsko, Česká republika, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko a ako pozorovateľ Poľsko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies