CIA spustila kanál na platforme Telegram, aby naverbovala Rusov ako svojich špiónov

NETKY.SK • 18 Máj 2023, 15:30 • 2 min
CIA spustila kanál na platforme Telegram, aby naverbovala Rusov ako svojich špiónov

LANGLEY - CIA sa snaží naverbovať ruských špiónov s videonahrávkami na Telegrame. V utorok mal nový účet CIA na Telegrame takmer 5000 followerov.

slovakia

left justify in out

CIA začala vysielať nahrávky náboru na novovytvorený účet Telegramu v ruštine, aby sa pokúsila prilákať potenciálnych agentov. Špionážna agentúra v pondelok zverejnila pomerne ,,prešibané" krátke video, ktoré má vyvolať nespokojnosť u Rusov

 

Po ňom nasledovalo ďalšie video obsahujúce podrobné pokyny o bezpečnom kontaktovaní agentúry, ako aj odkaz s otázkou: ,,Ste vojenský dôstojník? Pracujete v inteligencii, diplomacii, vede, špičkových technológiách alebo sa zaoberáte ľuďmi, ktorí to robia?" Tak sa uvádza v článku Moscow Times.

 

jedno z videí, ktoré sa nazýva v preklade ,,Prečo som nadviazal kontakt so CIA: moje rozhodnutie."

 

,,Ukrajina je špičková, ale to je viac-menej príznak niečoho väčšieho. V Rusku sú vždy jednotlivci, ktorí sa zhodujú s tým, čo tu máme povedať," povedal nemenovaný úradník CIA pre spravodajský web CNN.

 

V prvom videu sa niekoľko ľudí, ktorí, ako sa zdá, zastávajú vysoké administratívne a vládne pozície, a zjavne sa potýkajú s ťažkým rozhodnutím. V mizerne osvetlenej kancelárii, pred hromadou spisov, muž prechádza vyčerpanou rukou po tvári, rodičia navštevujú dieťa v nemocnici, muž sedí unavený na posteli.

 

img

screenshot z náborového videa CIA zameraného na Rusov zverejneného 15. mája 2023

 

Sprievodný text apeluje na pocit, že v Rusku nie je všetko v poriadku a že život môže byť lepší. Nakoniec si žena pomocou telefónu vyhľadá webovú stránku CIA, pretože text znie: „Budeme žiť dôstojne vďaka mojej akcii,“ podľa prekladu CNN.

 

,,Chceli sme Rusom oznámiť v ich vlastnom jazyku, že vieme, čím prechádzajú," povedal nemenovaný úradník CIA o zámere tohto kroku. ,,Video nenaráža na vojnu na Ukrajine, ktorá je súčasťou rozhodnutia vysporiadať sa s ešte hlbšími neistotami," uviedla CIA.

 

Náborové video sa šírilo aj na platformách ako YouTube a Facebook, ale patrí medzi prvé príspevky CIA na svojom Telegramovom účte, ktorý bol spustený ešte v apríli. Práve platforma Telegram je v Rusku veľmi populárna. Na rozdiel od väčšiny konvenčných médií v krajine je úplne necenzurovaná a má mnoho účtov, ktoré fungujú ako populárne zdroje správ v témach, ako je aj invázia na Ukrajinu.

 

img

ďalší screenshot z náborového videa CIA

 

Spojené štáty už predtým apelovali na Rusov na iných platformách sociálnych médií. Bola to napríklad séria reklám zameraných na Rusov v USA, ktorú v roku 2019 prevádzkovala FBI na Facebooku, či napríklad príspevky CIA na Instagrame v máji minulého roka.

 

V novembri námestník riaditeľa operácií CIA David Marlowe povedal, že agentúra je „otvorená pre Rusov, ktorí sú znechutení vojnou na Ukrajine," ako prvýkrát informoval denník The Wall Street Journal. Úradníci CIA povedali, že reakcia na toto odvolanie bola dostatočne povzbudivá na spustenie tohto najnovšieho úsilia.

 

James Olson, bývalý šéf protispravodajskej služby, povedal CNN, že: ,,Toto je pravdepodobne najlepšie obdobie náboru Rusov, aké sme kedy mali. Teraz je tam vonku veľa nespokojných Rusov."

 

V utorok mal Telegramový kanál CIA takmer 5000 subscriberov, na čo hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharova povedala, že je to ,,veľmi vhodný zdroj na vystopovanie uchádzačov," uvádza sa v Moscow Times. Nemenovaní predstavitelia CIA v rozhovore pre CNN zdôraznili, že tento krok nebol pokusom vyvolať nepokoje medzi širšou ruskou populáciou. Avšak napätie je po ohlásenom zatknutí Roberta Shonova vysoké. Shonov bol totiž identifikovaný ruskými štátnymi médiami ako bývalý zamestnanec veľvyslanectva USA a bol obvinený zo sprisahania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies