Vysoké pokuty či parlamentná stráž. Aké budú tresty za nevhodné správanie poslancov?

NETKY.SK • 26 Marec 2022, 11:00 • 2 min
Vysoké pokuty či parlamentná stráž. Aké budú tresty za nevhodné správanie poslancov?

BRATISLAVA - V prípade, že by poslanec Národnej rady (NR) SR nechcel opustiť rokovaciu sálu ani po vykázaní a opakovanom upozornení, mali by mu hroziť tisícové pokuty. Ak ani v tom prípade neopustí sálu, na rad by mohla prísť parlamentná stráž, ktorá ho vyvedie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga. V koalícii podľa neho chystajú návrh, ktorý by mal zaviesť zmeny pri problémoch so správaním niektorých poslancov. Rokovania o finálnom znení ešte nie sú uzavreté.

 

img

 

Šeliga tvrdí, že pri narúšaní poriadku treba ísť cestou vysokých pokút. „Mechanizmus by mohol byť taký, že vykážem ťa, neodchádzaš, upozorním ťa. Ak ani vtedy neodídeš, dostaneš pokutu v sume desiatich, dvanástich až pätnástich tisícoch eur. Keď ani vtedy neodídeš, až vtedy ťa zoberie parlamentná stráž von,“ povedal.

 

Prečítajte si tiež: Smer-SD chce opäť odvolať Romana Mikulca. Aký má dôvod tentoraz?

 

Ak by mali poslancov hneď vyvádzať von napríklad policajti, bol by z toho podľa Šeligu cirkus. Dodal, že účelom parlamentnej stráže musí byť poriadok. „Aj predseda Kollár povedal, že ak bude mať niekto zaplatiť 12 000 eur za to, že robí neporiadok v sále, tak si to dvakrát rozmyslí,“ doplnil.

 

Pozmeňujúci návrh týkajúci sa parlamentnej stráže by mal byť súčasťou novely rokovacieho poriadku NR SR, ktorá má priniesť úpravu, aby bolo možné vykázať poslanca aj z rokovania parlamentného výboru.

 

img

 

V pléne NR SR sa v uplynulom období riešilo nevhodné správanie poslancov. Išlo o narúšanie poriadku či obliatie poslancov a hlasovacích zariadení. Predsedajúci schôdze vykázal niekoľkých poslancov z rokovania, no tí odmietli opustiť rokovaciu sálu.

 

Rokovací poriadok parlamentu hovorí, že predsedajúci na schôdzi vyzve zachovať poriadok poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti alebo narúša priebeh rokovania. Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni. V rokovacej sále je zakázané používanie mobilných telefónov, vnášanie transparentov či jedla.

 

img

 

Vykázanie z rokovacej sály sa považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni schôdze. Ak sa poslanec bez riadneho ospravedlnenia nezúčastní najmenej na dvoch rokovacích dňoch schôdzí NR SR alebo jej výborov v rámci mesiaca, stráca nárok na polovicu platu. V prípade štyroch neospravedlnených dní stráca nárok na celý plat.

 

Možno vás zaujme: Jánovi Slotovi hrozí väzba!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies