Folklórny festival Východná bude separovať odpad

NETKY.SK • 26 Jún 2019, 17:48 • 2 min
Folklórny festival Východná bude separovať odpad

BRATISLAVA – Národné osvetové centrum spustí projekt Zelená Východná, ktorý bude separovať odpad z folklórneho festivalu Východná.

slovakia

left justify in out

Na festival Východná zavíta do amfiteátra v obci pod Tatrami viac ako 25.000 návštevníkov. Každý z nich vyprodukuje približne pol kilogramu komunálneho odpadu. O tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a edičnej činnosti Národného osvetového centra Alexandra Žilavá.

 

„Na 65. ročníku folklórneho festivalu Východná urobíme prvé kroky smerom k ochrane životného prostredia,“ povedal riaditeľ Národného osvetového centra Michal Bartók.

 

 

„Naším cieľom je získať v budúcnosti status zero waste festival a separovať veľkú väčšinu odpadu, ktorý vznikne počas festivalu. Chceli by sme sa aj týmto spôsobom zaradiť medzi moderné festivaly, ktoré myslia na životné prostredie a svojím príkladom motivovať aj ostatných organizátorov podujatí,“ dodal Bartók.

 

Na festivale sa budú tento rok separovať PET fľaše a odpad z gastro zóny, ktorý tvoria najmä použitý olej a zvyšky jedla. Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad z gastro zóny tvorí až 40 percent odpadu z festivalov a kultúrnych podujatí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona