Poľská vláda sa otriasa v základoch, Kaczyňski pohrozil odchodom z koalície

NETKY.SK • 18 September 2020, 8:49 • 2 min
Poľská vláda sa otriasa v základoch, Kaczyňski pohrozil odchodom z koalície

VARŠAVA - Poľská vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) pohrozila odchodom z koalície a vypísaním predčasných volieb.

slovakia

left justify in out

Strana PiS na čele s Jaroslawom Kaczyňskim opustila rokovanie o rekonštrukcii vlády so svojimi dvoma koaličnými partnermi. K rošáde na ministerských stoličkách pritom malo dôjsť už v priebehu najbližších týždňov. Informovala o tom agentúra AP.

 

Kaczyňski zvažuje odchod z vlády

Šéf frakcie PiS Ryszard Terlecki informoval, že rokovania zamerané na zníženie počtu ministerstiev v snahe zlepšiť efektivitu vlády, boli zastavené po niekoľkých dňoch.

 

img

 

Dodal, že Kaczyňski na stretnutí partnerov varoval, že "dôsledky prípadnej neposlušnosti (pri hlasovaní poslancov) by mohli byť vážne".

 

Toto varovanie prišlo po tom, ako dve menšie strany vládnej koalície odmietli podporiť návrhy predložené stranou PiS.

 

Medzi politickými špičkami panuje rivalita

Spor podľa všetkého súvisí okrem iného aj s bojom o moc vo vládnom tábore a týka sa v podstate budúcnosti strany v čase, kedy už 71-ročný Kaczyňski nebude dominujúcou silou politickej pravice.

 

img

 

Poľské médiá tvrdia, že silná rivalita panuje v prvom rade medzi premiérom Mateuszom Morawieckým a ministrom spravodlivosti Zbigniewom Ziobrom, vodcom jednej z malých koaličných strán.

 

Mohlo by vás zaujímať: Parlamentné voľby v Poľsku vyhrala strana Právo a spravodlivosť

 

Terlecki zároveň dodal, že obnovenie rokovaní s vládnymi partnermi sa môžu obnoviť, "ak naši koaliční partneri zmenia svoje očakávania."

 

Varoval, že ak vláda padne, PiS je pripravená na predčasné voľby, pričom do nich pôjde bez toho, aby sa snažila o spojenectvo so svojimi súčasnými partnermi.

 

Tŕňom v oku je imunita poľských úradníkov

Ziobrova strana odmietla v parlamente podporiť návrh zákona, ktorý by poskytol imunitu úradníkom v prípade, ak v záujme verejného blaha v boji s koronakrízom porušili zákon.

 

img

 

AP pripomína, že takáto právna norma mohla Morawieckému poskytnúť určitú ochranu pred dôsledkami svojich sporných rozhodnutí, ktoré počas koronakrízy urobil. Strana PiS bola však nútená tento návrh pre nesúhlas koaličných poslancov stiahnuť.

 

Zákaz kožušinových fariem nenašiel podporu

PiS narazila na nesúhlas svojich koaličných partnerov aj v prípade návrhu zákona o právach zvierat, ktorý by zakazoval kožušinové farmy a používanie zvierat na prehliadkach a v cirkusoch.

 

Tento návrh, o ktorom sa v parlamente rokovalo v stredu, predložil Kaczyňski. Jeho prijatie obhajoval potrebou vytvoriť zvieratám dobré životné podmienky, v súlade so západoeurópskymi normami.

 

Návrh bol zaslaný do príslušného výboru na prepracovanie. Tento krok v Poľsku však často vedie k stiahnutiu daného návrhu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona