Sergej Lavrov telefonoval s Antonym Blinkenom

NETKY.SK • 12 Február 2022, 16:46 • 2 min
Sergej Lavrov telefonoval s Antonym Blinkenom

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí počas rozhovoru obvinil Spojené štáty z toho, že sa snažia vyprovokovať konflikt na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

„Minister (Lavrov) zdôraznil, že USA a ich spojenci propagandistickou kampaňou o 'ruskej agresii' proti Ukrajine sledujú provokačné ciele, podnecujú vládu v Kyjeve k sabotovaniu Minských dohôd a ku škodlivému silovému riešeniu problémov na Donbase,“ uviedli vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

img

 

Lavrov zároveň počas rozhovoru opäť upozornil svojho rezortného kolegu na to, že USA a Severoatlantická aliancia (NATO) vo svojich odpovediach doručených Moskve odignorovali základné požiadavky Ruska o nerozširovaní NATO a nerozmiestňovaní útočných zbraní v blízkosti ruských hraníc. Rusko pritom podľa Lavrova zdôraznilo, že práve na základe odpovede na tieto požiadavky bude hodnotiť dokumenty zaslané Spojenými štátmi a alianciou.

 

Prečítajte si tiež: Volodymyr Zelenskyj kritizuje šírenie údajného dátumu začiatku ruskej invázie

 

Šéf americkej diplomacie počas telefonátu uviedol, že diplomatická cesta pre vyriešenie krízy je stále otvorená. Tá si však od Ruska vyžaduje, aby pristúpilo k „deeskalácii a v dobrej viere sa zapojilo do diskusie“, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

Blinken okrem toho znova zopakoval varovanie, že v prípade ak si „Moskva vyberie cestu agresie a ďalšieho útoku na Ukrajinu, tak tá vyústi do rozhodnej, masívnej a jednotnej transatlantickej odpovede“.

 

img

 

Napätie medzi Ruskom a Západom narástlo po tom, ako Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou viac ako 100 000 vojakov. Západ sa obáva toho, že Rusko plánuje inváziu na Ukrajinu, čo Moskva popiera. Žiada však od Západu bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa NATO nerozšírilo o Ukrajinu.

 

Washington tieto záruky odmieta, ponúkol však Moskve možnosť rokovať o novej európskej dohode o odzbrojovaní, píše AFP.

 

Možno vás zaujme: Viaceré krajiny vyzvali svojich občanov, aby odišli z Ukrajiny

 

Ruský prezident Vladimir Putin bude dnes telefonovať so svojím americkým náprotivkom Joe Bidenom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. 

 

img

 

K téme: Slovensko sťahuje rodiny vyslaných zamestnancov v Kyjeve a Užhorode




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies