Triedime odpad - čo kam patrí?

NETKY.SK • 17 December 2019, 14:32 • 2 min
Triedime odpad - čo kam patrí?

Triedenie odpadu a eliminácia jeho vzniku sú pre nás a našu krajinu veľmi dôležité. Je to ten najlepší a najľahší spôsob, ako ochrániť životné prostredie, svoje zdravie a zároveň šetriť zdroje. Prispieť tomu môžete hneď, napríklad využívaním opakovane použiteľných tašiek namiesto igelitiek.

slovakia

left justify in out

Každý Slovák vyprodukuje v priemere 321 kg odpadu ročne. Z tohto množstva je recyklovaných len asi necelých 20 kg. Preto začnite poctivo triediť odpad aj vy a pomôžte sebe a svojej krajine. Ak neviete, ako na to, poradíme vám.

 

Kým pri zálohovaných sklenených fľašiach majú ľudia aspoň finančnú motiváciu vrátiť ich späť do predajne, veľké množstvo ďalších obalových a neobalových výrobkov končí v komunálnom odpade, čo nie je správne. V dnešnej dobe sú farebne odlíšené kontajnery na plasty, sklo, papier, prípadne kovy bežnou súčasťou kontajnerových stojísk. Sú tiež dodávané obcou rodinným domom. Ak máte tohto druhu odpadu viac, máte možnosť dokonca využiť zberný dvor.

 

img

 

Prečo triedime odpad?

Do komunálneho odpadu patrí prakticky všetko, čo vyprodukujú bežné domácnosti, ale aj podniky, reštaurácie, kancelárie a ďalšie. Väčšina ľudí si mylne myslí, že všetok odpad musí skončiť na skládke. Pravdou však je, že veľká časť z vyprodukovaného odpadu sa dá opätovne využiť. A o tomto rozhodujeme práve my, ľudia. Ako sa k tomu postavíme, tak bude vyzerať naša krajina. Spôsob nakladania odpadu, pri ktorom sa rozdeľujú odpady podľa druhov, sa nazýva triedený zber. Odpady sa triedia preto, aby sa uľahčilo ich ďalšie spracovanie a recyklácia.

 
Čo kam patrí?

Triedenie odpadu nie je vôbec zložité, stačí len dodržiavať správne nádoby na konkrétny odpad a trochu sa premôcť. Pretože práve lenivosť býva najčastejšou príčinou toho, že ľudia odpad jednoducho netriedia a hodia všetko do jedného koša. Smetné nádoby sa štandardne vyrábajú z kovu alebo plastu a vo viacerých objemoch a farbách podľa typu separovaného odpadu. Prečítajte si, čo kam patrí:

 

Plasty

Smetná nádoba na plasty má žltú farbu.

 

Patria sem: neznečistené stlačené alebo zošliapnuté PET fľaše, plastové a mikroténové vrecká, baliace fólie, polystyrén, tégliky z jogurtov, obaly z CD, obaly z pracích a čistiacich prostriedkov a kozmetiky.

 

Naopak, nepatria sem: mastné obaly so zvyškom potravín, podlahové krytiny, novodurové rúrky, obaly z nebezpečných látok (napr. z motorových olejov, farieb a pod.).

 

Sklo

Smetná nádoba na sklo má zelenú farbu.

 

Patria sem: nevratné obaly zo skla z alkoholických alebo nealkoholických nápojov, poháre, tabuľové sklo z okien a dverí (väčšie množstvo patrí na zberný dvor), sklenené črepy a pod.

 

Nepatria sem: porcelán, keramika, drôtené sklo, autosklo, zrkadlá, TV obrazovky, pozlátené a pokovované sklo alebo technické druhy skla. Vratné fľaše vracajte späť do obchodu.

 

Papier

Smetná nádoba na papier má modrú farbu.

 

Patria sem: noviny, časopisy, kancelársky papier, reklamné letáky, stlačené krabice, kartóny, papierové obaly, papierové tašky. V malom množstve aj papier s kancelárskymi sponkami alebo skartovaný papier.

 

Do modrej nádoby nepatria: väzbové obaly kníh, mokrý, mastný alebo znečistený papier, asfaltový a dechtový papier, použité plienky a hygienické potreby, alobal, celofán a pod.

 

Kovy

Smetná nádoba na kovy má červenú farbu.

 

Vyhodiť do nej môžete: kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal, nápojové plechovky. Triedia sa podľa pokynov obce/mesta.

 

Nepatria sem však: kovové obaly kombinované s iným materiálom, napr. tuby z krémov a pást. Mäkké vrecúška, napr. z kávy. Kovové obaly obsahujúce zvyšky nebezpečných látok. Nadrozmerný kovový odpad je potrebné odniesť do zberní kovov, príp. do zberných dvorov.

 

img

 

Nápojové kartóny (tzv. viacvrstvové kombinované materiály – VKM), medzi ktoré patria obaly od džúsov, smotany či mlieka, patrí oranžový kontajner. Často sa však kovy a nápojové kartóny zbierajú spolu s plastmi. Je to efektívnejšie riešenie pre také mestá a obce, v ktorých má zberová spoločnosť tomu prispôsobené technológie – autá na zber a následné roztriedenie týchto komodít na triediacej linke.

 

Kam aký odpad vhadzovať vám napovedia štítky na zberných nádobách alebo webová stránka obce alebo mesta. Tiež je tam uvedené, čo do týchto kontajnerov nepatrí. Do triedeného zberu VKM patria len nápojové kartóny. Iné viacvrstvové kombinované materiály trieďte podľa toho, ktorý materiál v obale prevažuje. Takými sú napríklad kapsule z kávy, obaly z pudingov či instantných polievok atď.

 

Odpad postláčajte, ušetríte miesto

Na prvý pohľad sa môže zdať, že smetná nádoba je dosť veľká na to, aby sa do nej zmestila kalsická PET fľaša či plechovka bez toho, aby sme ju museli stláčať. Hoci má väčšina z nich malú hmotnosť, ich objem je veľký. Najmä čo sa týka spomínaných PET fliaš. Napríklad nestlačené PET fľaše v zberných nádobách zbytočne zaberajú veľa miesta a v konečnom dôsledku zberová spoločnosť odváža vzduch. Rovnako to platí aj pre kartón či plechovky. Preto je veľmi dôležité obal jednoducho stlačiť. V prípade, že je to pre niekoho viac namáhavé, môže tento obal položiť na zem a pristúpiť ho. Stláčanie a skrúcanie týchto obalov je preto naozaj veľmi dôležité.

 

Pre vašu predstavu

Stláčaním odpadu sa do kontajnerov vojde približne 4-krát viac zmenšených odpadov. Napríklad do nádoby s objemom 1100 litrov sa zmestí približne 733 stlačených 1,5 litrových PET fliaš. Ak by sme ich do nádoby hádzali nestlačené, zmestilo by sa ich tam len približne 200. S tým súvisí aj ďalšia vec. Čím viac sa PET fliaš, kartónov či plechoviek zmestí do nádoby, tým viac sa zníži interval vývozu zberných nádob a ušetrí sa na prepravných nákladoch. Zmenšenie obalov pomáha aj pri ich jednoduchšej manipulácii a následnej recyklácii, čím sa znova znižujú náklady. A častokrát to môže byť aj niekoľko desaťtisíc eur za rok.

 

img

 

Elektronika a domáce spotrebiče

Rôzne malé či veľké domáce spotrebiče a elektroniku dnes meníme čoraz častejšie. Preto sa určite aj vám už stalo, že ste potrebovali vyhodiť starú práčku, televízor alebo chladničku. Kde však s takýmto odpadom?  Batérie a veľmi malý elektroodpad s rozmermi do 25 cm (napr. fény, rýchlovarné kanvice, mobilné telefóny, žehličky a pod.), ako aj odpad zo svetelných zdrojov, je možné zaniesť do najbližšej elektropredajne a odovzdať ich aj bez povinnosti zakúpiť si nový produkt. Ak kupujete veľký elektrospotrebič, môžete ten pôvodný odovzdať predajcovi, prípadne nepotrebné chladničky, práčky či televízory zaviesť na najbližší zberný dvor.

 

V cene elektro zariadení sú už zahrnuté aj recyklačné poplatky za spätný zber. V prípade, že už nie je váš spotrebič funkčný, môžete ho zdarma odovzdať u predajcu, ktorý je povinný zabezpečiť jeho recykláciu, v prípade väčších spotrebičov aj ich odvoz.

 

Čo s bio odpadom?

Do bio odpadu patrí prakticky všetko, čo je rastlinného pôvodu. Šupky z ovocia a zeleniny, zvyšky z kávy a čaju, vaječné škrupiny, zvyšky jedla. Patria sem však aj zvädnuté kvety, polámané konáre zo stromov, trus malých zvierat a v malom množstve napríklad drevitá vlna, triesky, piliny, hnedá lepenka či novinový papier. Takýto bio odpad je najlepšie vytvoriť na záhrade, ak máte túto možnosť. Vytvorený kompost viete následne opäť využiť na hnojenie pôdy. Takže, návod, ako triediť odpad či už v domácnosti alebo niekde inde, máte. Je už len na vás, ako sa k tomu postavíte. Veríme, že zodpovedne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona