Afrika využíva kozmické technológie na podporu rozvoja, tvrdí komisár Africkej únie

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 18:30 • 2 min
Afrika využíva kozmické technológie na podporu rozvoja, tvrdí komisár Africkej únie

LUANDA - Afrika bude čoskoro požehnaná založením Africkej vesmírnej agentúry (AfSA) v nádeji, že využije vesmírne technológie na pomoc africkému rozvoju, povedal komisár Africkej únie (AÚ) pre vzdelávanie, vedu, technológiu a inovácie Mohammed Belhocine v nedávnom rozhovore.

slovakia

left justify in out

"Vesmírna politika AÚ nariaďuje vytvorenie africkej vesmírnej agentúry. V priebehu minulého a tohto roku sme podnikli kroky na zabezpečenie zriadenia tejto agentúry. Členské štáty diskutovali a rozhodli, že bude sídliť v Káhire v Egypte," povedal Belhocine.

Spresnil, že prípravy na zriadenie AfSA sú na 90 percent ukončené s organizačnou štruktúrou schválenou členskými štátmi. Africká vesmírna rada, ktorá je zodpovedná za koordináciu aktivít AfSA a usmerňovanie kontinentálnej vesmírnej politiky a prideľovania zdrojov, pozostáva z 10 členov z piatich afrických regiónov.

"Ešte nie sme úplne etablovaní, ale rýchlo napredujeme. Bude to trvať niekoľko mesiacov, kým to bude oficiálne stanovené, pričom je ešte potrebné dokončiť niektoré náborové úlohy," povedal Belhocine.

Vďaka technologickému pokroku sa výhody v oblastiach ako pozorovanie Zeme, navigácia a konektivita stávajú „zrejmými pre každého“. S miniaturizáciou satelitov sa náklady na satelity znižujú. Záujem o vesmírnu vedu a technológiu v afrických krajinách rastie, pričom stále viac krajín začína investovať do vesmíru prostredníctvom bilaterálnych dohôd, uviedol vyslanec AÚ. "Keď bude AfSA plne funkčná, som si istý, že o vesmír bude mať záujem viac krajín," dodal vyslanec.

Komisár AÚ tiež zdôraznil, že hlavným princípom africkej vesmírnej politiky je mierové využívanie vesmírnych zdrojov. "Veľmi nás zaujíma potenciál vesmírnych technológií prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju v Afrike. Početné aplikácie súvisia s bezpečnosťou, potravinovou bezpečnosťou, navigáciou, konektivitou, systémami včasného varovania pred katastrofami a ďalšími," povedal.

"Napríklad satelitné pozorovanie Zeme poskytuje cenné informácie a prístup k týmto informáciám je čoraz dostupnejší. To je dôvod, prečo do toho investuje viac krajín," povedal Belhocine počas konferencie NewSpace Africa Conference 2024, ktorá sa skončila v piatok v Luande, hlavnom meste Angoly.

Na podujatí sa zúčastnilo 400 delegátov vrátane zástupcov vesmírnych agentúr, úradníkov z viac ako 24 afrických krajín a 28 popredných inštitúcií alebo spoločností z globálneho vesmírneho priemyslu.

Spomenul, že satelitný priemysel v afrických krajinách profituje z medzinárodnej spolupráce. Významní globálni vesmírni hráči ako Čína sú dôležitými partnermi pre africké krajiny v tejto oblasti.

V rozhovore konkrétne spomenul spoluprácu s Čínou, pričom poznamenal, že AÚ má s Čínou „veľmi dobré vzťahy a spoluprácu“ v oblasti vzdelávania, vedy, techniky a letectva.

"Len minulý rok som navštívil Čínu kvôli vzdelávaniu, vede a technológiám a bol som veľmi ohromený rozvojom Číny. Pripravujeme memorandum o porozumení, aby sme posilnili naše výmeny a spoluprácu na úrovni Africkej únie, a dúfam, že bude záujem zo strany obe strany vo vesmírnej spolupráci,“ uzavrel komisár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Lyu Chengcheng
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies