Česko chce nahradiť vylúčené Rusko v Rade OSN pre ľudské práva

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 21:44 • 2 min
Česko chce nahradiť vylúčené Rusko v Rade OSN pre ľudské práva

PRAHA - Česká republika chce nahradiť vylúčené Rusko v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). Ministerstvo zahraničných vecí ČR v piatok oznámilo, že už bola podaná príslušná kandidatúra. TASR správu prevzala zo spravodajského servera Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

„Česko chce Rusko v rade nahradiť, kandidatúru sme práve podali. Podpora ľudských práve je prioritou českej vlády," uviedol rezort diplomacie na Twitteri.

 

Zároveň pripomenul, že Rusku bolo členstvo v Rade OSN pre ľudské práva pozastavené v reakcii na „agresiu, ľudské utrpenie a ničenie na Ukrajine", za ktoré musí Moskva niesť zodpovednosť.

 

img

 

Ministerstvo súčasne zverejnilo aj dokument, v ktorom sa zaväzuje, že počas svojho budúceho členstva UNHRC bude podporovať a chrániť ľudské práva doma i vo svete.

 

Valné zhromaždenie OSN 7. apríla pozastavilo členstvo Ruska v UNHRC, 47-člennom orgáne, ktorého úlohou je presadzovanie a ochrana ľudských práv vo svete a ktorý rieši prípady ich porušovania.

 

img

 

Za predmetnú rezolúciu hlasovalo 93 štátov, 24 bolo proti a 58 ďalších sa hlasovania zdržalo. Spojené štáty, členské krajiny EÚ, Británia a Ukrajina rezolúciu podporili, zatiaľ čo napríklad Čína, Sýria, Bielorusko a Rusko boli proti.

 

Návrh rezolúcie bol vypracovaný po obvineniach, že ruskí vojaci zámerne vraždili civilistov v ukrajinskom meste Buča.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona