Bývalý premiérov poradca nedostane žiadne dotácie. Prečo mu zrušil envirorezort sľúbené peniaze?

NETKY.SK • 27 Január 2021, 16:28 • 2 min
Bývalý premiérov poradca nedostane žiadne dotácie. Prečo mu zrušil envirorezort sľúbené peniaze?

BRATISLAVA – Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zruší zmluvy na poskytnutie finančných dotácií pre dva projekty občianskeho združenia (OZ) Pre lepšiu spoločnosť.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). SAŽP uviedla, že OZ Pre lepšiu spoločnosť ich neinformovalo o možnom konflikte záujmov.

 

OZ porušilo podmienky zmluvy

"V čase schválenia dotácie bol predstaviteľ OZ “poradcom” pre politicky činnú osobu v oblasti mediálnych aktivít. Činnosťou, ktorá mala byť podporená dotáciou sú rovnako mediálne a propagačné aktivity, z čoho vyplýva, že mal potenciálny konflikt záujmov oznámiť sprostredkovateľskému orgánu," píše sa v statuse envirorezortu na sociálnej sieti Facebook. 

 

„Nesplnením tejto oznamovacej povinnosti žiadateľ porušil podmienky zmluvy a preto občianskemu združeniu dosiaľ neboli, a ani nebudú, poskytnuté žiadne finančné prostriedky,“ uviedol minister Ján Budaj.

SAŽP tak rozhodla po verejnej kritike, ktorú vyvolala informácia, že štatutárom združenia, ktoré dotácie malo získať, je Pavol Kalinský, ktorý v čase zverejnenia informácie pôsobil ako externý poradca predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO).

 

SAŽP pôvodne plánovala poskytnúť OZ Pre lepšiu spoločnosť dotácie na dva projekty v celkovej výške 390-tisíc eur.

 

 

 

Súvisiaci článok: Bývalý premiérov poradca by nemal prijať schválené peniaze na projekty, tvrdí Naď

 

Kalinský rozviazal zmluvu s úradom vlády
Po tom, ako 21. januára Hospodárske noviny zverejnili informáciu o dotáciách pre OZ Pre lepšiu spoločnosť, Kalinský odstúpil z funkcie externého poradcu premiéra.

 

Informácia o poskytnutí dotácie vyvolala v radoch opozície podozrenia z konfliktu záujmov. Podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši vyzval šéfa envirorezortu, aby odstúpil z funkcie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér prišiel o svojho poradcu. Dôvodom sú podozrenia z vybavovania dotácií

 

MŽP SR na situáciu reagovalo stanoviskom, v ktorom uviedlo, že OZ si podalo žiadosti o dotácie ešte v roku 2019, keď rezort viedlo bývalé vedenie. Schválené však boli 15. októbra 2020, teda už za súčasného vedenia.

 

Prečítajte si tiež: Poskytnutie podpory Kalinského združeniu preverí Úrad špeciálnej prokuratúry



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies