Premiér prišiel o svojho poradcu. Dôvodom sú podozrenia z vybavovania dotácií

NETKY.SK • 22 Január 2021, 08:15 • 2 min
Premiér prišiel o svojho poradcu. Dôvodom sú podozrenia z vybavovania dotácií

BRATISLAVA – Poradca predsedu vlády Igora Matoviča končí na Úrade vlády SR. Dôvodom sú podozrenia okolo poskytnutých dotáciách pre občianske združenie, v ktorom je štatutárom.

slovakia

left justify in out

Po medializácií informácií, že Pavol Kalinský ako premiérov poradcasúčasne štatutár občianskeho združenia, získal od ministerstva životného prostredia dotácie vo výške takmer 400 tisíc eur, končí vo funkcii. Ako sám uviedol, za kvalitou a prínosom daných projektov pre spoločnosť a prírodu si stojí.

 

Konglikt záujmov odmieta

"Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s úradom vlády," zdôvodnil svoj odchod Kalinský.

 

Vo štvrtok Hospodárske noviny informovali, že občianske združenie Pre lepšiu budúcnosť malo dostať dve dotácie z eurofondov vo výške takmer 390 tisíc eur ešte v októbri minulého roka.

 

Takéto prepojenie pritom vzbudilo podozrenie, že prideľovanie európskych peňazí môže súvisieť aj s jeho pozíciou na úrade vlády. Špekulácie však Kalinský odmieta lebo projekty boli predkladané a schválené ešte za bývalého vedenia.

 

V rekcii na tieto informácie nechal šéf envirorezortu Ján Budaj preveriť na oddelení vnútorného auditu proces schvaľovania dotácií pre Kalinského OZ.

 

Zaujímavosťou je, že združenie sídli v bytovom komplexe “Tri veže“ v Bratislave. Ako povedal Kalinský pre TV Markíza, s eurofondami pracuje približne 10 rokov, pričom projekty zamerané na ochranu prírody pre žiakov základných škôl, spĺňajú všetky požiadavky.

 

Opozícia žiada Budajovu rezignáciu

Opozičný politici zo strany Hlas-SD označili schvaľovanie zmlúv za konflikt záujmov. Tvrdia, že dotáciu na projekty schvaľovaľ rezort už pod vedením Jána Budaja, preto ho vyzvali, aby podal demisiu a okamžite zmluvy zrušil

 

Šéf envirorezortu sa v reakcii ohradil a povedal, že do schvaľovacieho procesu nijakým spôsobom nezasahoval. Tiež potvrdil Kalinského slová, že o dotácie požiadal ešte za predchádzajúceho vedenia a projekty splnili všetky požiadavky

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies