AKTUALIZOVANÉ: Bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby oslobodil súd spod obžaloby

NETKY.SK • 19 September 2019, 11:43 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby oslobodil súd spod obžaloby

BRATISLAVA – Bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca oslobodil Krajský súd Bratislava spod obžaloby z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

slovakia

left justify in out

V aute Mikulca našla polícia v roku 2013 mikrokartu s utajovanými skutočnosťami. Krátko predtým poukázal na tunelovanie spravodajskej služby. Súd konštatoval, že sa nepreukázalo, že skutok spáchal a zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava III. Rozsudok je právoplatný.

 

Pôvodný rozsudok síce Mikulca oslobodzoval, avšak konštatoval, že sa skutok nestal. S týmto názorom sa senát odvolacieho súdu nestotožnil vzhľadom na to, že sa na mikrokarte naozaj nachádzali utajované skutočnosti. Senát tak konštatoval, že sa skutok stal, avšak dodal, že sa nepreukázalo, že ho spáchal obžalovaný.

 

Mikulec po pojednávaní avizoval, že zváži ďalšie právne kroky so svojím obhajcom. Naďalej tvrdí, že mu bola mikrokarta do auta podstrčená a vie, kto to urobil.

 

"Bol to príslušník vojenského spravodajstva a spolupracoval pritom s policajtom, ktorý to našiel," uviedol.

 

img

 

Mikulec nevedel povedať, či je spomínaný príslušník naďalej vo funkcii, policajt má byť v službe stále. "Bol by som rád, aby si policajný prezident urobil poriadok s policajtom, ktorý sa zúčastnil úkonu, kde ani nemal byť, na súde sa priznal, že urobil chybu a zmaril dôkaz," uviedol na margo policajta, ktorý s kartou manipuloval v roztrhaných rukaviciach.

 

Bývalý šéf vojenských tajných tvrdí, že na rozdiel od vyšetrovateľa mal záujem, aby sa tieto skutočnosti vyšetrili. Podľa Mikulca bola celá akcia pod priamym riadením vtedajšieho vedenia Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru a súčasného riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Svoj zdroj informácií odmietol prezradiť.

 

Mikulec viedol VSS za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS). Počas jeho pôsobenia sa začalo preverovanie podozrenia z tunelovania majetku tajných za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Obvinili ho po tom, ako sa na verejnosť dostali dokumenty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona