Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok predložil na rokovaní návrh na úhradu výdavkov

NETKY.SK • 8 November 2023, 18:00 • 2 min
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok predložil na rokovaní návrh na úhradu výdavkov

BRATISLAVA - Výdavky vznikli v súvislosti so záchrannými prácami počas mimoriadných situácií v územnej pôsobnosti 15 okresných úradov. Celkovo sa tieto mimoriadne situácie týkali piatich rôznych druhov mimoriadnych udalostí, vrátane ohrozenia zdravia, požiarov, prívalových dažďov, snehových kalamít a víchrice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tieto situácie vyžadovali významné úsilie a záchranné práce na ochranu životov, majetku a na evakuácie postihnutých osôb zo zasiahnutých oblastí. Celkové náklady na tieto záchranné práce počas 18 mimoriadných situácií dosiahli sumu 541 039,88 eur.


V rámci vykonaných záchranných prác a opatrení civilnej ochrany počas vyhlásených mimoriadnych situácií boli vykonávané najmä činnosti na záchranu života, zdravia osôb a záchranu majetku, ale aj činnosti na ich odsun z ohrozených alebo z postihnutých priestorov. Súčasťou vykonaných opatrení boli aj činnosti na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnych udalostí napríklad šírenia prenosných chorôb, znečistenia pitnej vody alebo zabezpečenie núdzového ubytovania a vytvorenie podmienok na odstránenie ich následkov.


S cieľom umožniť úhradu týchto výdavkov a zabezpečiť plynulosť opatrení sa navrhuje uvoľniť finančné prostriedky z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Týmto spôsobom budú finančné prostriedky k dispozícii na pokrytie nákladov na záchranné práce počas mimoriadnych situácií. 

Na rokovaní vlády bol taktiež schválený materiál týkajúci sa poskytnutia jednorazovej finančnej výpomoci obyvateľom obce Valaská Belá. Mimoriadna situácia v obci Valaská Belá bola vyhlásená na základe povodne, ktorá spôsobila značné škody na majetku občanov obce.


Povodeň postihla obec Valaská Belá dňa 26. júla 2021 a 1. augusta 2021, s takým rozsahom škôd, že starosta obce vyhlásil III. stupeň povodňovej aktivity. Neskôr, 1. augusta 2021, bola vyhlásená mimoriadna situácia na území obce, ktorá trvala až do 14. apríla 2023.


Celkovo bolo posúdených 28 žiadostí, pričom 11 z nich boli považované za neoprávnené v zmysle § 28a ods. 4 zákona o civilnej ochrane. Vyčíslenie škôd na základe týchto žiadostí, ktoré spĺňajú sociálne kritériá podľa § 28a ods. 4 zákona o civilnej ochrane, dosiahlo celkovú sumu 21 100,00 eur.


Na riešenie tejto situácie sa navrhuje uvoľniť finančné prostriedky vo výške 21 100,00 eur z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Tieto finančné prostriedky budú následne poukázané do rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktoré sa zabezpečí ich presun dotknutým subjektom, ktorí žiadali o jednorazovú finančnú výpomoc na zmiernenie škôd spôsobených povodňou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: TASR / Martin Baumann
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies