Slovensko sa pochválilo na Expo Dubaj vodíkovým automobilom. Je nádherný!

NETKY.SK • 5 Október 2021, 14:40 • 2 min
Slovensko sa pochválilo na Expo Dubaj vodíkovým automobilom. Je nádherný!

DUBAJ - Unikátna technológia, vodíkový pohon a dizajn svetovej úrovne. Slovenský pavilón na Expo Dubaj predstavil svetu vodíkové auto, ktoré vzniklo v spolupráci Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti MATADOR Group. Unikátny automobil MH2 odhalili v rámci svetovej premiéry šéfdizajnér Branislav Maukš a minister hospodárstva SR Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

Koncept vodíkového automobilu MH2 stelesňuje atribúty, ktoré sú zároveň hlavnými témami slovenského pavilónu: budúcnosť mobility a pokrokové technológie nasledujúceho desaťročia.

 

 

Vodíkový koncept MH2 je nositeľom pokroku, nových vízií a ukazuje inovačný potenciál Slovenska. Matador Group ako líder slovenského priemyslu sa pohybuje v automotive sektore už viac ako storočie a svoje bohaté skúsenosti pretavil do super športového vozidla s vodíkovým pohonom. Na Expo Dubaj máme ambíciu predstaviť sa globálnemu publiku ako krajina prirodzeného talentu a inovatívnych riešení či už v oblasti mobility alebo udržateľnosti. S tým súvisia vodíkové technológie. Vodík je budúcnosť a my chceme byť na ňu pripravení, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií”, povedal Richard Sulík, minister hospodárstva SR.

 

Prečítajte si tiež: WHO sprísňuje limity pre znečistenie ovzdušia. Chce zachrániť milióny životov!

 

Ako každé športové vozidlo, aj vodíkový automobil MH2 disponuje nadčasovým dizajnom. Je to prezentácia najmodernejších technológií a materiálov. Samotný tvar MH2 je aerodynamický a svojou muskulatúrou pripomína  atléta na štartovom rošte. Celkový dizajn a tvar konceptu vozidla pôsobí ako napnutý celok pripravený na štarte, naklonený k vozovke – opäť ako atlét pripravený na okamžitú akceleráciu na štartovej ploche,“ povedal šéfdizajnér MH2, Branislav Maukš.

 

 

Športový koncept MH2 symbolizuje unikátny, funkčný dizajn. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h by MH2 malo dosiahnuť za 4 sekundy. Maximálna rýchlosť vodíkového konceptu je približne 250 km/h. V skupine Matador veríme už dlhodobo vodíkovému pohonu a ja osobne som veľký fanúšik vodíka. Považujem ho za jeden z úspešných alternatívnych pohonov v mnohých dopravných prostriedkoch. Som presvedčený, že vodík bude hrať významnú úlohu aj v iných sektoroch, napríklad v energetike“, vyjdaril sa prezident spoločnosti Matador Group, Štefan Rosina. Na projekte spolupracovala aj Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach. 

 

Možno vás zaujme: Vedci naučili kravy močiť do toalety. Majú s nimi veľké plány!


Hlavným nositeľom športového konceptu auta MH2 je jeho vodíkový pohon. Vodík, oproti iným, dnes používaným palivám, je špecifický svojimi vlastnosťami a jeho základnou výhodou využívania v doprave je nulová produkcia emisií počas jeho reakcie v palivovom článku. Vodíkový koncept auta MH2 využíva špecifický spôsob uskladňovania vodíka, ktorý si vyžaduje inteligentný teplotný manažment.

 

img

 

Hlavnou prednosťou tohto riešenia je vysoká bezpečnosť a relatívne nízke energetické nároky uskladnenia.

Na Strojníckej fakulte našej univerzity máme niekoľko špičkových odborníkov, ktorí sa dlhé roky venujú vodíkovým technológiám a jeho efektívnej aplikácii v reálnej doprave. Sme veľmi radi, že tento projekt s Matador Group dostal zelenú a dali sme týmto šikovným ľuďom možnosť vyniknúť a využiť svoje vedomosti na reálnom projekte,“ povedal Jozef Živčák, dekan Strojníckej fakulty TUKE.

 

Vodíkový exponát si verejnosť môže pozrieť v slovenskom pavilóne na Expo Dubaj 2020 od začiatku októbra do 31. marca 2022.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona