USA vyslali jednotky do oblasti karibských ostrovov blízko Venezuely

NETKY.SK • 14 Február 2019, 10:29 • 2 min
USA vyslali jednotky do oblasti karibských ostrovov blízko Venezuely

HAVANA - Kubánska vláda oznámila, že zaznamenala príchod amerických jednotiek špeciálneho určenia na viaceré letiská v karibskom regióne blízko Venezuely, kde prebieha mocenský súboj medzi prezidentom Nicolásom Madurom a predsedom parlamentu Juanom Guaidóom. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie kubánskeho ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Vojenské transportné lety zo Spojených štátov sa podľa údajov Havany uskutočnili v dňoch 6.-10. februára. Smerovali na letiská v Portoriku, Dominikánskej republike a na ďalších karibských ostrovoch so strategickou polohou. Východiskovými bodmi boli americké základne, z ktorých operujú armádne jednotky špeciálneho určenia a námorná pechota.

 

img

 

Spojené štáty využívajú tieto sily na "skryté zásahy vrátane zásahov proti vedúcim predstaviteľom iných krajín", upozornil kubánsky rezort diplomacie. Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Bruna Rodrígueza na Twitteri sa v súčasnosti pripravuje "vojenské dobrodružstvo vo Venezuele, maskované ako humanitárna intervencia".

 

 

V politickej kríze vo Venezuele stojí Kuba na strane socialistu Madura, podobne ako i vlády Bolívie či Nikaraguy. Mnohé iné latinskoamerické krajiny - a aj Spojené štáty - zase podporujú opozičného politika Guaidóa, ktorý sa vyhlásil v januári za dočasnú hlavu štátu s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura vo vlaňajších prezidentských voľbách bolo protiprávne.

 

img

 

V nedávnom vyjadrení Guaidó nevylúčil možnosť, že oprávni Spojené štáty na intervenciu v tejto juhoamerickej krajine, a to v záujme odstavenia Madura od moci a zmiernenia humanitárnej krízy. Zásielky potravín a zdravotníckeho materiálu, o ktoré požiadal Spojené štáty, uviazli v skladiskách v Kolumbii, keďže ich vstupu na územie Venezuely bráni tamojšia armáda.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies