Europoslanec Štefanec odporúča pre gastro sektor takúto úľavu

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 13:01 • 2 min
Europoslanec Štefanec odporúča pre gastro sektor takúto úľavu

BRATISLAVA - Europoslanec za KDH Ivan Štefanec odporúča vláde SR znížiť daň z pridanej hodnoty pre gastro sektor počas trvania pandémie.

slovakia

left justify in out

Znížiť daň z pridanej hodnoty pre gastro sektor počas trvania pandémie však odporúča minimálne do začiatku letnej turistickej sezóny tak, aby bolo na ňu Slovensko plne pripravené. Podľa Ivana Štefanca iné členské štáty únie pomáhajú tomuto odvetviu počas pandémie výrazne viac.

 

img

 

„Slovensko má najvyššiu DPH v gastro sektore v celej strednej Európe. Všetky okolité štáty išli počas pandémie s DPH pre gastro dole. My navrhuje zníženie minimálne na 10 %. Predstavovalo by to výpadok v štátnom rozpočte asi 50 miliónov eur, čo nie je pri výbere daní žiadna horibilná suma. Celoplošné testovania nás napríklad stáli už 500 miliónov eur,” skonštatoval Štefanec.

 

 

Prečítajte si: Vláda schválila ďalšiu pomoc pre gastro sektor a cestovný ruch! Podnikatelia si rozdelia viac ako 37- miliónov eur

 

img

Minister financií Igor Matovič už koncom apríla informoval, že DPH pre gastro sektor nezníži. K tomuto kroku ho ešte pred Ivanom Štefancom vyzvali aj gastro prevádzkovatelia a opozičná strana Hlas-SD. Dôvodom odmietnutia zníženia DPH pre gastro je podľa Matoviča to, že rôznych požiadaviek na odškodnenie má byť na Slovensku neúrekom, no „špajza“ je po predchádzajúcej vláde prázdna. „Máme zarobené na deficit 9,4 mld. eur, čo by bol rekordný deficit verejných financií. Za tejto situácie by som bol veľkým pesimistom ku komukoľvek, kto by mal nároky na rozdávanie zo štátneho rozpočtu. Nemáme z čoho rozdávať,“ reagoval koncom apríla Matovič.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič obhajuje 25 percentnú DPH! Osamelým matkám chce zvýšiť dávky na 1021 eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies