Bývalého konžského viceprezidenta odsúdili na 18 rokov za vojnové zločiny

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 17:09 • 2 min
Bývalého konžského viceprezidenta odsúdili na 18 rokov za vojnové zločiny

HAAG - Bývalého viceprezidenta Konžskej demokratickej republiky (KDR) Jeana-Pierra Bembu odsúdili dnes na 18 rokov väzenia za spáchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Stredoafrickej republike (SAR). Verdikt vyniesol Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu.

slovakia

left justify in out

Bemba bol najvyšším veliteľom povstaleckých síl Hnutia za oslobodenie Konga (MLC) počas štátneho prevratu v susednej SAR v rokoch 2002-2003. ICC ho ešte v marci uznal za vinného vo veci viacnásobného zabitia, masového znásilňovania a rabovania, ktoré vtedy v SAR spáchali jednotky MLC pod jeho vedením.

 

Jeana-Pierra Bembu (53) zatkli v roku 2008 v Belgicku a následne vydali ICC. Proces s ním sa začal v novembri 2010. Politik, ktorý bol obvinený z toho, že jednotkám MLC nezabránil vo vraždení a znásilňovaní, sa v úvode procesu vyhlásil za nevinného.

 

Bemba je prvým podozrivým, ktorého ICC usvedčil za zločiny, aké pod jeho velením spáchali iní ľudia, uvádza spravodajská stanica BBC. Ide zároveň o prvý proces, kedy sa ICC zameral na znásilňovanie, ktoré bolo používané ako vojnová zbraň. Bembovi obhajcovia informovali, že sa voči dnešnému rozsudku plánujú odvolať.

 

Hnutie za oslobodenie Konga bolo vyslané do SAR na pomoc silám lojálnym vtedajšiemu prezidentovi Angemu-Félixovi Patassému v boji proti povstalcom pod vedením Francoisa Bozizého. Ten nakoniec zvíťazil a nahradil Patassého v prezidentskom úrade.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies