Bude niekedy príspevok na opatrovanie v jednotnej sume?

NETKY.SK • 10 August 2021, 21:50 • 2 min
Bude niekedy príspevok na opatrovanie v jednotnej sume?

BRATISLAVA - Peňažný príspevok na opatrovanie by mal štát poskytovať bez ohľadu na to, či ide o osobu v produktívnom veku alebo poberateľa dôchodkovej alebo výsluhovej dávky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce a sociálnych vecí o to žiada občianske združenie SocioFórum. Obe osoby totiž podľa SocioFóra poskytujú pri opatrovaní rovnakú starostlivosť a zákon im neustanovuje odlišné povinnosti.

 

img

 

Prečítajte si: Ministerstvo práce bude vyplácať prvú pomoc. Reaguje na nový COVID automat

„Nevidíme žiadne opodstatnenie na vyplácanie peňažného príspevku v rôznej výške. Zohľadňovanie sociálneho postavenia opatrovateľov pri určovaní výšky peňažného príspevku na opatrovanie je možné považovať za nerovnaký prístup a za diskrimináciu," odkázalo občianske združenie rezortu práce a sociálnych vecí počas pripomienkového konania k návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Keď poberá opatrujúca osoba niektorú z dôchodkových dávok, táto dávka sa mu podľa SocioFóra poskytuje za celoživotnú prácu, ktorá nemá nič spoločné s opatrovaním.

 

img

SocioFórum taktiež žiada riešiť posudzovanie príjmu rodiča s ťažkým zdravotným postihnutím  s nezaopatrenými deťmi, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. Takýto rodič je podľa združenia znevýhodnený hneď dvojnásobne. Do úvahy sa berie totiž jeho „čistý“ príjem, i keď z neho platí výživné na nezaopatrené deti, a preto je jeho disponibilný príjem pre jeho vlastnú potrebu nižší. Pre stanovenie výšky jeho príjmu pre účely kompenzácií sa pritom posudzuje ako jedna osoba. Do zákona by sa tiež malo podľa SocioFóra výslovne uviesť, že sa nebude vyžadovať opakované prehodnocovanie zdravotného stavu, vyžadujúce predloženie aktuálnych“ lekárskych správ v prípade, ak zdravotné postihnutie osoby s ŤZP je trvalé a nie je možné podľa súčasných poznatkov lekárskej vedy očakávať zlepšenie. „Úrady práce a sociálnych vecí opakovane žiadajú predkladať nové lekárske nálezy aj v prípade trvalých stavov." 

 

img

 

Prečítajte si: K opatrovateľskému možno budú prirátané príspevky na stravu a rekreáciu

Systém poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia by sa mal od začiatku budúceho roka zmeniť. Pri osobách s príjmami do sumy životného minima sa majú jednorazové peňažné príspevky na kompenzáciu poskytovať vo vyššej sume, čím sa má znížiť finančná spoluúčasť osoby s ŤZP. Peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia sa má, vzhľadom na finančnú náročnosť, poskytovať vo vyššej čiastke aj osobám s vyššími príjmami. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, ktorý rezort práce predložil do pripomienkového konania.

 

img

Zaviesť sa má i možnosť poskytnúť peňažný príspevok na úpravu osobného motorového vozidla aj v prípade, ak osoba s ŤZP ešte nie je vlastníkom vozidla. „Cieľom je uľahčiť situáciu osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré majú záujem zabezpečiť si spolu s kúpou vozidla zároveň jeho potrebnú úpravu," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Pri posudzovaní príjmu sa má v osobitných prípadoch zaviesť možnosť vylúčiť z okruhu spoločne posudzovaných osôb takú, ktorá preukázateľne nežila so žiadateľom, poberateľom príspevku, v spoločnej domácnosti a nepodieľala sa na úhrade spoločných potrieb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies